Koronavirus, těhotenství a neplodnost. První případy dávají tušit

Když jste těhotná, hrozí vám víc koronavirus? A ohrozí dítě? A co varlata zasažená virem? Tyhle otázky, které nejednomu z nás vrtají v hlavě, se pokusíme zodpovědět. První případy už dávají tušit, co je problematické a jak to v těle funguje.


Koronavirus a těhotenství není jedna velká neznámá
Káva

6 minut čtení

17 září, 2020

Když nemáte čas, v 5 bodech vše podstatné:

  • ve Francii se objevil první případ přenosu Covid-19 z těhotné ženy na plod
  • lehký průběh nemoci by neměl mít vliv na plod
  • jiný přístup mají ruské, české i čínské úřady
  • těhotné ženy jsou rizikovější kvůli snížení imunitě a toxičnosti medikamentů
  • ve spermatu se virus také objevil, ovšem riziko neplodnosti je neprobádané

 

První zaznamenaný případ přenosu koronaviru z těhotné ženy na plod ve Francii, varování z Ruska, obezřetnost z Česka. Váhání s neplodností u mužů… Podívali jsme se na koronavirus a těhotenství z několika zdrojů a úhlů pohledu.

Protože je koronavirus na světě jen krátce, je těžké říct přesně a se vší důkladností, jak působí nejen na běžného člověka, ale i na těhotnou ženu. Těch je přece jen ještě méně než lidí s oslabenou imunitou a chronicky nemocných, které koronavirus postihuje nejčastěji.

Přesto se mezi ty, co mají imunitu slabší, řadí právě těhotné. Těžká situace.

My jsme pro vás zkusili nastolit hned několik úhlů pohledu v této problematice.

Francouzka se nakazila ve třetím trimestu a tak lékaři provedli císařký řez. Dítě mělo křeče, ale po pár dnech bylo zcela v pořádku.

Káva v těhotenství

Český úhel pohledu

Ten český – oficiální vládní pohled říká, že doposud nebyl potvrzený žádný přenos onemocnění Covid-19 na plod/dítě a to ani přes placentu, mateřské mléko nebo porodní cesty (známý je pouze případ přenosu na novorozence). Lékaři nezaznamenali ani komplikace v podobě potratů, vrozených vad nebo změn růstu plodu či spontánního porodu, jestli matka onemocněla v prvním či druhém trimestru.

Informace na oficiálních webových stránkách ale nejsou v době psaní tohoto materiálu (srpen 2020) nejaktuálnější, neboť červencová zpráva webu The Guardian (citující list Nature Communications) již zmiňuje první případ přenosu Covid-19 z těhotné ženy na plod u francouzské ženy, která se nakazila ve třetím trimestru těhotenství. Lékaři kvůli obtížím provedli císařský řez. U dítěte se tři dny po narození objevily svalové křeče, navíc se nenechalo nakrmit. Proto ho ihned izolovali a prováděli nejrůznější testy, aby vyloučili jiné nemoci. Podle všech výsledků testů se virus rozšířil z krve matky do placenty a přenesl se na dítě, přičemž způsobil zápal mozku. Dítě se již uzdravilo, lékaři mu nakonec nepodali ani lék remdesivir, což měli v plánu.

Nezpochybnitelné: těhotné jsou náchylnější k nemoci plic

Co však zůstává jistým faktem, je to, že těhotné jsou náchylnější k zápalům plic. „Proto se předpokládá, že je u nich v případě onemocnění COVID-19 vyšší riziko rozvoje závažnějších forem respiračního onemocnění. Vychází se u toho i ze zkušeností s předchozími virovými pandemiemi – například SARS a MERS, při kterých měly těhotné ženy těžké komplikace, vyžadující intubaci a pobyt na jednotce intenzivní péče. Došlo i k ledvinovému selhání a smrti. Doposud se ovšem zdá, že dopad koronovirové infekce COVID-19 na těhotné ženy bude méně závažný,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách. Čínské zdroje zmiňují několik těhotných ve třetím trimestru, které nezemřely ani neměly těžkou plicní pneumonii.

Pokud by se u těhotné ženy prokázalo onemocnění Covid-19, znamenalo by to pro ni především zvýšení dohledu a péče. „Může být i hospitalizována, aby byla pod dohledem,“ vysvětlují odborníci na již zmíněných webových stránkách. „Může se také stát, že se kvůli onemocnění COVID-19 bude při plánování porodu zvažovat císařský řez, ale to záleží na rozhodnutí lékařů a hlavně na zdravotním stavu budoucí maminky. Z hlediska přenosu infekce z matky na dítě není prokázáno, že by byl vaginální porod rizikovější. Jde spíš o to, že může být pro matku náročnější.“ Už při podezření na infekci by těhotná měla hlásit, že je v očekávání.

Ruský pohled je obezřetnější

Ruské ministerstvo zdravotnictví se k věci koronaviru a těhotných staví ještě daleko obezřetněji: výslovně varuje před rizikem pro plod především kvůli toxičnost medikamentů, které lékaři předepisují nemocným. Některé léky se proto doporučují těhotným nevydávat. Podle ruských zdrojů může nemoc způsobit i některé vývojové vody jako třeba anomálie v uspořádání chromozomů, ale rovněž také předčasný porod, opožděný růst plodu, zaznamenán byl také samovolný potrat. Lehký průběh onemocnění Covid-19 by na plod neměl mít žádný negativní vliv.

I tak si ale ruské úřady stojí za tím, že mezi těhotnými není průběh nemoci vážnější než u ostatních. Rozdílnost přístupu je tedy znát i v této problematice.

Ohrožuje koronavirus varlata? Kapavka je horší

Podle statistik koronavirus postihuje více mužů než žen, proto lékaři také řeší jeho možný vliv na fungování reprodukčních orgánů a druhotně i na neplodnost. Virus se totiž objevuje i ve varlatech.

Přestože zatím není k dispozici dostatek dat, čeští lékaři se ovšem obávají spíše jiných věcí. „Víme, že reprodukční tkáně mají receptory, kde se teoreticky koronavirus může uchytit. Máme však zatím příliš málo poznatků, abychom z toho mohli vytvářet závěry. Virus se zatím v pohlavních orgánech nenašel, ale objevil se v semeni u mužů v akutní fázi nemoci Covid-19. Víme, že může být také ve stolici, moči nebo ve vaginálním sekretu,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi z reprodukční kliniky Reprofit. Schopnost mužů zplodit potomka tak spíše ohrožují jiné nemoci, větším rizikem jsou podle nich příušnice, chlamydie nebo kapavka.

Věděli jste, že

… v Číně raději drží novorozence od infikovaných matek dál, dokud se nevyléčí, a ženy udržují laktaci odstříkáváním?

…nejběžnější antivirotika podáváná u Covid-19 smí užívat i těhotné?

…kvůli nemoci Covid-19 nesměli být otcové u porodu zhruba měsíc?

…existují covidové párty, kam se lidé záměrně chodí setkat s nemocnými? Chtějí se přesvědčit, jestli je nemoc jen vymyšlená. Připomíná vám to české „neštovičkové párty“?

Také si přečtěte

podobné

Jak na relaxaci v domácím prostředí

Naučte se odpočívat. Dejte si pauzu od práce, přestaňte uklízet a schovejte někam svůj seznam s úkoly. Zavřete na chvíli oči a odpočívejte. Nejde to? Poradíme vám, jak relaxovat v domácím prostředí. Díky našim radám...

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!