Ucítíte vy nebo váš partner zavedené nitroděložní tělísko?

Žádné hormony, dlouhotrvající účinek, vysoká spolehlivost a cenová výhodnost – benefity nehormonálních nitroděložních tělísek jistě znáte. Jenže taky vás možná napadá něco, na co se stydíte kamarádky, která ho má, zeptat. Ucítím ho? Nebo můj muž? Nevytáhneme ho omylem při sexu? Budu krvácet? A bolí zavádění?

Těhotná a káva
Káva

3 minuty čtení

7 září, 2020

Začneme od té poslední otázky. Ano, zavádění tělíska může být nepříjemné až bolestivé, záleží na tuhosti hrdla a prahu vnímání bolesti, ale trvá to jen pár minut. U citlivých žen lze při zavádění použít analgetikum nebo celkovou anestezii. Dál už o tělísku žena neví, tvrdí lékařka a odpovídá tak na další všetečnou a intimní otázku: „Pokud byla lékařem vybrána správná velikost tělíska a tělísko je v děloze dobře umístěno, žena by ho neměla cítit. Hmatná mohou být pouze vlákna v děložním hrdle,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu na Praze 7.

Nahmátnout tělísko jde. Pokud překáží vlákna, může je lékař zkrátit. Tělísko by neměl ohrozit ani sex nebo tampóny.

Cvičení s dítětem

Budu krvácet?

Chladnější měsíce jsou na aplikaci dobrá doba, protože někdy bezprostředně po zavedení nehormonálního tělíska můžete několik cyklů nepravidelně špinit nebo slabě krvácet. Je to běžné a po pár měsících by se cyklus měl opět ustálit do původní podoby před zavedením tělíska.

„Intenzita krvácení ale může být silnější. Na tuto informaci by měla být žena vždy lékařem upozorněna,“ říká doktorka Gregorová s tím, že v případě zavádění na podzim tak nebudete omezená v nošení lehkých letních šatů nebo při koupání.

 

 

Strach ze sexu i nechtěného vyjmutí hoďte za hlavu

Obáváte se, že byste mohla tělísko omylem vyjmout společně s tamponem nebo by se mohlo poškodit při pohlavním styku? Ne! Dobře zavedené tělísko ani jedna z těchto činností neohrozí a zůstane dál přesně tam, kde má. Tampóny však zavádějte s větší opatrností a nezapomínejte pravidelně pohmatem kontrolovat vlákna tělíska. Budete tak mít jistotu, že je tělísko na svém místě. Ano, vlákna tělíska jde nahmátnout, s čímž souvisí i otázka, zda nebude překážet při sexu.

Je pravda, že i muž může cítit vlákna vedoucí skrz děložní hrdlo do pochvy, která slouží k pozdějšímu vyjmutí tělísko. Tyto vlákna se ale zkracují na minimální délku a jsou velmi jemná. Při zvýšené citlivosti je možné požádat svého gynekologa o jejich zkrácení a problém se tak vyřeší.

Také si přečtěte

podobné

Jak na relaxaci v domácím prostředí

Naučte se odpočívat. Dejte si pauzu od práce, přestaňte uklízet a schovejte někam svůj seznam s úkoly. Zavřete na chvíli oči a odpočívejte. Nejde to? Poradíme vám, jak relaxovat v domácím prostředí. Díky našim radám...

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!