Korona a zavřené školy: variace, když to přijde zase

Na jaře se ještě učilo v provizoriu. Ale co když to přijde znovu, jste připraveni? Vezměte si ponaučení z první vlny koronakrize a pomozte dětem adaptovat se na výuku on-line. Naše osvěžující rady prospějí všem, když zase druhá vlna zasáhne váš domácí režim.

Těhotná a káva
Káva

5 minut čtení

19 září, 2020

7. Zasedněte k počítači mimo provizorium

Když na jaře náhle všichni přešli na distanční vzdělávání, pravděpodobně se všechno řešili provizorně. Starý notebook, nějaký koutek, kde se šlo připojit, malování u kuchyňského stolu. Nyní je čas vytvořit dětem místo, kde se lze věnovat cílenému a efektivnímu učení, obzvlášť tak, abyste se všichni vzájemně nerušili – pobíhající mladší sourozenec, matikářka na skypu, videokonference se švédským obchodním partnerem. Děti potřebují oddělené, tiché pracovní stanice, které jim pomůžou zmírnit rozptýlení, minimalizovat stres a předejít konfliktům. A vy je potřebujete taky. Pokud můžete, využijte pokoj pro hosty, v garsonce vyčleňte alespoň jednu část jídelního stolu na pracovní pomůcky a notebook. Dobře fungují vyklápěcí stolky na notebooky, ke kterým jen přisunete židli. Dokupte notebooky, sluchátka… Teď už po nich není zase tak velká sháňka a ceny nejsou přestřelené.

Kreativní projekt je osvěží mezi výukou, ale mělo by jít o něco, co reflektuje jejich zájmy. Puberťáka klidně nechte pracovat na zero-waste domácnosti.

Cvičení s dítětem

6. Vtáhněte děti do smysluplného projektu

Nastavte si s dětmi projekt, svěží a produktivní, který je bude bavit. Vytváření školních časopisů možná není tak out, jak by se mohlo zdát, když se v něm otiskou i graffity návrhy, komiksy, playlisty deváťáků, stejně jako webová stránka, na které můžou ventilovat svůj koníček, ať je jakýkoliv. Někoho zabaví sestavování rodinného alba fotek, dalšího focení proměn stromu za domem na instagram, jiný se zaměří na zero-waste domácnost nebo bezobalové nakupování. Rozjetý projekt je pak může v případné další vlny virtuálního nebo hybridního učení dost osvěžovat.

5. Zhodnoťte dosavadní styl výuky

Pandemie otevřela mnohým oči ve výuce dětí: najednou zjistili, že je baví výuka dětí nebo trávení většího množství času s dětmi. Využijte toho, oslovte školu, zda některé předměty nejde vést i nadále distančně, přednášky nahrávat, aby si je děti mohly pustit znovu, můžete přejít s druháčkem i na domácí vyučování, převést dítě na školu, kde je učení vedeno hravou formou… Nebo si jen važte víc učitelů a toho, jak doposud odváděli svou práci.

4. Uvolněte sociální brzdu

Tahle rada je pro vás i pro děti. Vy sbírejte kontakty. Možná jste v době pandemie trochu zoufale litovali, že nemáte kontakt na tu prima maminku z vedlejší třídy, se kterou byste mohli spojit síly ve výuce nebo vyzvedávání školních obědů. Děti nechte, když to jde, zase se scházet se spolužáky, navštěvovat kroužky, chodit na oslavy. I kdyby se koronakrize vrátila, dětem prospěje období, kdy zase navážou vztahy se svými vrstevníky. Různá sociální opatření a omezení teď budou jistou brzdou a tu je třeba v rámci mezí a nařízení povolit. 

3. Jako operátor: nastavte „datový limit“

Právě teď, než to vypukne, máte skvělou příležitost na nastavení času, který mohou zase děti strávit u obrazovek. Dřívější výmluvy o tom, že mají hodinu na zoomu a žádné další příležitosti k jiným aktivitám, končí. Technologie zase můžou být jen pomůckou a limity, které nastavíte, jim usnadní organizaci dne. Kdyby se opět celá výuka přesunula do on-linu, budete mít nastavený nekompromisní limit pro další trávení dne na počítači, který se zvedne jen o nutné školní povinnosti.

2. Myslete i na ostatní předměty

Matika, čeština, fyzika, to se musí, to je pochopitelné. Ale není součástí školní výuky i tělocvik, výtvarná výchova nebo dílny? Pokud na ně vaše škola nemyslí, připravte dětem kreativní aktivity sami. Nemusí jít o nic složitého. Dílny můžou znamenat zarámování jejich diplomů z lyžařských soutěží a pokus o sestavení nové Ikea skříňky. Výtvarka? Prošátrejte kouty ve skříňce a ze zapomenutých samolepek je nechte udělat pozvánky na vánoční jarmark, z výstřižků, vstupenek do kina a letáků z prázdnin koláž, z fotek ať sestaví fotoknihu. Stačí 45 minut denně.

1. Zaměřte se na fyzickou aktivitu

Tělocvik jsme trochu nakousli v předchozím bodu. Jasně, ten podzim tomu příliš nebude nahrávat, ale jestliže vás zase zasáhne pandemie, nastavte s dětmi pravidelné hodiny tělocviku, ranní rozcvičku nebo pětiminutové protažení mezi matikou a dějepisem. Co kdyby si vybraly samy písničku, a na tu si klidně zatancovaly street dance? I to je rozhýbe a oživí jejich mozek: je dokázáno, že navýšení fyzické aktivity zlepšuje akademické výkony. S tímto krokem rozhodně doporučujeme začít hned, třeba i tím, že přestanete taxikařit a necháte děti, pokud to jde, do školy zase chodit pěšky, fyzično jim zkrátka zaveďte, i když se nic neděje.

Náš tip: Nechte si od dětí ukázat, co je baví. Prvňáčka tancování s Fíha Tralala, slečnu půlhodinové vyčerpávající lekce s Jillian Michaels, puberťáka crossfit podle drsného týpka z newyorského gymu. Vzpomeňte si své hodiny stepaerobiku před mnoha lety, které teď už taky moc nechápete, polkněte a nechte je pohybovat se tak, jak je to baví. A k narozkám jim dejte stylovou jógamatku (jejich vysněnou, ne vaší) nebo jinou výbavu pro domácí pohyb.

Dobře nastavený režim je základem zvládnutého dne. Při první vlně jsem s dcerkou (chodí jen do školky) dělaly domácí úkoly – kreativní vyplňování. Nejvíc energie měla hned po snídani, tak se do toho vrhla, a já měla hodinku na svou práci. Pak následovala hra, kdy mě neměla rušit, společné vaření obědu. Odpoledne jsme spolu pracovaly na zahradě nebo se jen válely. Přiznávám, že odpolední nával práce jsem doháněla po nocích, ale výměnou za krásné počasí využité na maximum venku to stálo.

Názor z MAMAvolby

Míša Švestková

Také si přečtěte

podobné

Jak na relaxaci v domácím prostředí

Naučte se odpočívat. Dejte si pauzu od práce, přestaňte uklízet a schovejte někam svůj seznam s úkoly. Zavřete na chvíli oči a odpočívejte. Nejde to? Poradíme vám, jak relaxovat v domácím prostředí. Díky našim radám...

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!