Kdy můžou děti zkusit ovesné mléko, tofu, seitan či kokosový olej
![pexels-alex-green-5692269](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/12/pexels-alex-green-5692269.jpg)
Nemusíte se s celou rodinou rovnou pouštět do vegetariánství nebo veganství naplno, bílkovinu rostlinného původu si můžete zpestřit jídelníček jenom párkrát do týdne. Ale kdy s ní můžou začít děti? Alternativu mléčných výrobků nejen ti, kdo rádi zkouší nové chutě, ale třeba i alergici na mléčnou bílkovinu.
![seitan Natures Promise Poslední dovolená před porodem je babymoon](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/12/seitan-Natures-Promise-scaled.jpg)
![pexels-daria-shevtsova-3629537 Káva](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/12/pexels-daria-shevtsova-3629537.jpg)
4 minuty čtení
Mléko a mléčné výrobky, maso a v zahraničí dokonce i vejce už mají svého rostlinného sourozence. A není vůbec složité je sehnat, koupíte je v běžném supermarketu, široký výběr mají například v Albertu.
Vhodnější jsou až v dospělém věku
Rostlinné výrobky lze zařadit i do jídelníčku dětí. Neměly by však zcela nahradit živočišné bílkoviny, které dětský organismus k dobrému vývoji potřebuje. „Seitan, ovesné mléko, tofu a podobné výrobky je možné zařadit do dětského jídelníčku. Určitě nejsou škodlivé a spolu s dalšími potravinami je možné vyjmenované potraviny zařadit v malém množství do jídelníčku při zavádění nemléčných příkrmů ještě před prvním rokem života,“ radí RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a výzkumný pracovník IKEM.
„Byl bych však na frekvenci a množství u nejmenších dětí opatrný. Doporučil bych zařazovat u malých dětí jen výjimečně a nepravidelně, třeba 1 – 2krát do měsíce. Rozhodně by se neměly rostlinné výrobky minimálně do 3 let dítěte stát nosnou součástí jídelníčku, nebo dokonce náhradou živočišných bílkovin. Toto je možné až u osob dospělých,“ doplňuje Suchánek.
![](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/07/magazine-18.png)
Zařazujte je pomalu, opatrně, nepravidelně.
![pexels-polina-tankilevitch-4518581 Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/12/pexels-polina-tankilevitch-4518581-1.jpg)
Jak na rostlinnou stravu u dospělých?
Pokud chcete vy – dospěláci – nebo rovnou musíte například kvůli alergii vypustit z jídelníčku mléko a mléčné výrobky, jejich rostlinné alternativy je skvěle zastoupí nejen vzhledově, ale i chutí. Vybírat můžete z rozmanitých druhů a záleží jen na vašich preferencích. Sójové, rýžové, mandlové, kokosové, ovesné, ale i jáhlové mléko běžně zakoupíte v obchodech. „Rostlinná mléka si můžete vyrobit také doma, lze je připravit prakticky ze všech druhů semen, ořechů, ale také luštěnin. Získat tak můžete třeba mléko makové, pohankové, quinoové nebo třeba i z lněných semínek,“ radí Alena Paldusová, programová manažerka projektu Zdravá 5 a dodává: „Mezi nejvíce oblíbené patří výroba mandlového mléka, když k němu přidáte trošku kvalitního kakaa a lžičku datlového sirupu, získáte velmi lahodný nápoj, který navíc bude chutnat i dětem.“
Rostlinné varianty sýrů často obsahují kokosový olej, aby se při pečení roztékaly a připomínaly tím jeho konzistenci. Chuťově se sýru sice zcela nevyrovnají, ale pokud jste alergičtí na laktózu, určitě je v některých receptech oceníte. Najdete je nejčastěji ve speciální sekci obchodů společně s dalšími zdravými potravinami. Často od stejného výrobce můžete koupit jak rostlinné sýry, tak máslo nebo žervé.
„Maso“ z rostlin
Samotnou kapitolou jsou potom různé alternativy masa a masných výrobků. Některé se přitom snaží chuťově i vzhledově maso připomínat, jiné hrají spíše na výživové hodnoty. Určitě jste narazili v supermarketu na rostlinné varianty burgerů nebo párků, které jsou oblíbené zejména v letním období na gril. Rostlinný burger do nabídky zařadil například také řetězec rychlého občerstvení KFC. Setkat se můžete také s veggie „kuřecími“ nudličkami vyrobenými ze sóji. Ostatně právě sója je často využívaná pro svůj vysoký obsah bílkovin pro výrobky nahrazující maso. Vyrábí se z ní také tofu, fermentovaný tempeh nebo natto.
Pro zpestření jídelníčku můžete vyzkoušet také seitan, který však není vhodný pro osoby citlivé na lepek. Vyrábí se vyplavováním škrobu ze pšeničné mouky, dokud nezůstane lepivá hmota, kterou lze dále zpracovat různými způsoby.
Kromě běžných jídel můžete rostlinnou stravu konzumovat třeba také před tréninkem. A vaše tělo vám zajisté poděkuje. Na trávení jídla totiž spotřebuje hodně energie a žaludek musí být maximálně zásoben krví, aby tento výkon zvládl. Zatímco ke strávení masných pokrmů nebo uzenin tělo potřebuje i několik hodin, rostlinnou stravu (s výjimkou luštěnin) zpracuje o mnoho rychleji.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Narodí se v létě 2024? Tady jsou nejvíc trendy jména pro děti
Pokud hledáte jméno pro své nově narozené dítě inspirované zahraničními trendy, můžete sáhnout po těchto populárních jménech. Je důležité vybrat jméno, které se líbí rodičům a které bude vhodné jak pro dítě, tak pro...
Nové pohledy na výchovu batolat. Netradiční metody a nejnovější výzkumy
Výchova batolat je fascinující oblastí plnou objevů a výzev pro rodiče i ony malé výzkumníky. Tradiční metody, jako je hraní si, čtení a podpora motorických dovedností, jsou samozřejmě klíčové, ale v poslední době se...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!