Jaká je kuchařka Lahodný Benedikt? Tady je naše recenze

Neobvyklou kuchařku Lahodný Benedikt pro stravování nejmenších dětí i těch větších jsme nejen prolistovali – rovnou ji důkladně prozkoumali. A předkládáme vám svoje zkušenosti v recenzi.

4 minuty čtení

14 listopadu, 2022

Průvodce dětským stravováním od Denisy Stránské si stojí za tím, že jídelníček miminka nemusí být jen rozmačkaná mrkev, domácí vývar a brambory se špenátem. Inspirativní kniha Lahodný Benedikt ukazuje, jak bohatý a proti tradičním měřítkům jiný může být dětský jídelníček.

Autorka se trefila do doby, která volá po moderních a zdravých ingrediencích. A do doby, která s sebou přináší i nejrůznější alergie a intolerance. Ostatně sama se začala věnovat stravě víc poté, co zjistila u svého syna intoleranci na kravské mléko. Kuchařka tak bude pomocníkem pro rodiče, kteří kvůli absenci některé z potravin potřebují do jídelníčku přenést chybějící živiny, jako je třeba železo, nebo vařit bez alergenů.

Kdy může miminko konopné semínko

Zatímco někteří rodiče s chutí přivítají, že jejich batole může přijímat ingredience, které mají sami na jídelníčku, u některých bude spirulina, chia semínka, rostlinná mléka, konopné semínko, kurkuma, ghí či quinoa neznámý pojem. Pro tradiční českou rodinu to může být velké nabourání konvencí. Smoothie z řapíkatého celeru a vlašských ořechů zkrátka nesnídá každý. Autorka s podobnými surovinami běžně pracuje, některé recepty jsou na „vymykající se“ ingredienci plně založené, jiné ho mají jen jako doplněk, třeba pro doplnění živin, případně je jimi nahrazována tradiční podoba modernější verzí (místo másla používá ghí neboli přepuštěné máslo). Některé recepty jsou jen malinko posunuté od české tradice – špenátová polévka s pórkem je zahuštěná špaldovou moukou, ale nic vám nebrání použít klasickou.

Celkově si autorka hraje s překvapujícími ingrediencemi ve stravě batolat – tuňáková pomazánka je se šlehaným morkovým tukem z kosti a hořčicí, do avokádové pomazánky vmíchává sardinky, červené zelí s hruškou obzvláštňuje anýzem, jehněčí pyré servíruje klidně sedmiměsíčnímu dítěti a kari a čočkový dahl jen o měsíc staršímu.

Sama Denisa Stránská je toho názoru, že některé suroviny jsou zbytečně „démonizovány“ a tak chce kuchařkou rozptýlit obavy a zároveň i přinést úlevu při případných obtížích miminka.

Tip autorky: „Pro děti, které nechtějí pít mnoho tekutin, můžete na želé bonbony přeměnit čistou kokosovou vodu, která účinně hydratuje. Lahodný je heřmánkový čaj přeměněný na želé.“

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Jak se mi osvědčila kuchařka Lahodný Benedikt

Oceňuji nápady na zavádění třeba vnitřností a hub do dětského jídelníčku. Celkově se autorka snaží bořit stigma a vysvětlovat, pro jak staré děti jsou které potraviny a proč vhodné. Vsadím se, že nejednoho z vás to překvapí.

Některé recepty už ze své podstaty nemůžou být zkrátka fotogenické – třeba rozmačkaný banán se spirulinou. Přesto je vidět, že se snažili jednoduchou, ale o to promyšlenější grafikou vydolovat vizuální maximum. Líbí se mi pastelová sladěnost, která hned na první pohled ukáže, že je kuchařka jiná. Nečekaně jiná.

Oceňuji „hacky“ jako je použití pomerančového džusu na doslazení i okyselení svíčkové nebo přeměňování pyré (třeba dýňového) na finger food za pomoci želatiny, určitě vyzkoušíme omelety-placičky z vaječného žloutku a rozmačkaného banánu, které mi přijdou jako zdravější varianta snídaně i pro větší děti toužící po palačinkách. Vyzkoušela jsem tuňákové karbanátky a osvědčily se, stejně jako panna cotta.

Baví mě, když jsou porce napočítány tak, aby vyšlo na 2 dětské a 2 dospělé porce u jídel, která zkrátka běžně jíme, jako makarony se sýrem.

Všechna jídla jsou co do postupu snadná, abyste je uvařili jen s minimem kuchařských znalostí a bez speciálních pomůcek.

To nejlepší z kuchařky podle autorky: toustový chléb a šlehaný morkový tuk z kosti

Autorka kuchařky vyhlásila jako signature pokrm toustový chléb a šlehaný morkový tuk z kosti. Používá ho i do zeleninových smoothies, bylinkového másla, pomazánek nebo omáček. Toastový chléb pak prochází několikahodinovým procesem kvašení, aby byl pro dítě snadno stravitelným a množství lepku se snížilo na mininum. Jste připraveni ho podat svému dítěti?

Na vyladěný toastový chléb, který si přece jen žádá dávku času, tam najdete postup krok za krokem. Stejně jako detaily k využití morku. Je vidět, že si za oběma surovinama autorka stojí.

Co je to weaning?

Autorka kuchařky Lahodný Benedikt Denisa Stránská chce šířit osvětu o holistickém stravování, které buduje zdravý vztah k jídlu a ulevuje dětem, které trpí alergií, zácpou, kolikou, chudokrevností nebo jinými potížemi. A já osobně mám pocit, že jich není málo, alespoň co slýchám od maminek ve svém okolí.

Denisa Stránská ve své kuchařce používá slovo „weaning“ – a nejde o nic jiného než na období přechodu od mateřského mléka na pevnou stravu u dětí od narození do tří let (tedy zavádění pevné stravy), ale také na stravu pro maminky v těhotenství a po něm. Absolvovala dokonce kurz Oh Baby School of Holistic Nutrition, který vedou nutriční terapeuté a výzkumníci.

O poznatky se proto ve své tvorbě opírá tak, že je dětský jídelníček nutričně vyvážený a bohatý.

Jak se posunul Instagram Lahodný Benedikt

„Pokrmy v knize obsahují všechny nezbytné nutriční látky a zároveň jsou pro miminko chuťově lahodné. Vše naprosto v souladu s jeho trávicím ústrojím. Některá jídle je možné využít i v rámci BLW metody,“ popisuje autorka.

Baví mě, že osvětu šíří i za pomoci instagramu, kniha je vlastně jen rozvinutím poznatků a zpracováním stále se opakujících dotazů. Lahodný Benedikt, pojmenovaný podle jejího syna, si dál bude kráčet svým chutným životem v instagramové i v papírové podobě. Jsem příznivcem toho, když se influencerky dokážou posunout ve své tvorbě dál, ostatně i proto je našim druhým projektem MAMAblog roku, vyhlášení nejlepších influencerek v mateřství, a Denise Stránské se tenhle posun povedl.

Kuchařku Lahodný Benedikt s doporučenou prodejní cenou 749 Kč vydalo nakladatelství Došel karamel.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!