Jak na nejlepší palačinky. Tipy na těsta i náplně

Nejlepší palačinky jsou tenké, jemné, pružné a mají zlatavou barvu. Tady je osvědčený recept, který se vám rozhodně povede – a navíc přidám tipy, aby byly opravdu nejlepší.

4 minuty čtení

18 července, 2025

Recept na dokonalé palačinky


Ingredience (na cca 10 palačinek):

250 g hladké mouky

500 ml mléka (plnotučného nebo polotučného)

2 vejce

1 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

špetka soli

volitelně: 1 lžíce cukru (pokud chceš sladší těsto)

volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu (na vůni)

Postup:

Smíchej suché suroviny – mouku, sůl (a cukr, pokud chceš).

V jiné misce prošlehej vejce s částí mléka (cca 300 ml).

Tekutou směs postupně přilévej do mouky a šlehej, aby nevznikly hrudky.

Přidej zbytek mléka, olej (nebo máslo) a vanilku.

Nech těsto odpočinout alespoň 20 minut – bude pružnější.

Rozpal nepřilnavou pánev, lehce ji potřete olejem.

Nalij naběračku těsta, rozlij do tenké vrstvy a opékej z každé strany cca 1–2 minuty, dokud nezezlátne.

Můj extra tip: chcete extra jemné palačinky s „dírkami“ jako na obrázku dole? Do těsta nalijte cca 70 ml hodně perlivé vody a lehounce promíchejte. Vzduchové bublinky těsto nadlehčí a po dotyku s pánví prasknou.

Banánové palačinky:

Ingredience:

1 zralý banán

250 ml mléka

1 vejce

120 g hladké mouky

1 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje

špetka soli

volitelně: vanilka, skořice nebo trocha cukru

Postup:

Banán rozmačkej nebo rozmixuj s mlékem.

Přidej vejce, olej a postupně zašlehej mouku, špetku soli a vanilku.

Nech těsto odpočinout 15–20 minut.

Smaž tenké palačinky na rozpálené nepřilnavé pánvi.

Tipy pro nejlepší výsledek:

Těsto má mít konzistenci smetany ke šlehání – když je moc husté, přidej trochu mléka nebo vody.

Pánev musí být opravdu rozehřátá, jinak se palačinky trhají.

První palačinka je často zkušební – doladíš konzistenci i teplotu.

Před každou další palačinkou pánev lehce otři olejem (papírovým ubrouskem).

Náplně, které nikdy nezklamou:

Nutella + banán

Tvaroh s vanilkou a rozinkami

Marmeláda + zakysaná smetana

Javorový sirup + máslo

Slaný karamel + sůl

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!