Cheese tea, smažené mléko, prosecco milkshake: tahle mléko neznáte

V ulicích Singapuru i New Yorku si můžete vychutnat netradiční „cheese tea“. Ukažte, že jste prostě světáci, a tento netradiční výrobek z mléka si připravte i doma podle našeho receptu. Plus další, o nichž možná uslyšíte poprvé: shake z prosecca, syrovátkový drink,

 

 

Těhotná a káva
Syrovátkový shake může chutnat i dětem.

2 minuty čtení

18 září, 2020

Cheese tea není žádným obyčejným čajem, ale promyšleným drinkem. Jde o krém nebo pěnu vytvořenou z vyšlehaného mascarpone nebo ricotty, případně dalších mléčných výrobků. Ty se obohacují o další ingredience jako je sýr čedar. Tenhle „kopeček“ se pak přidá na uvařený zelený nebo černý čaj. Možná budete muset překonat prvotní nedůvěry, ale představte si tvarohovo-smetanový dezert, který… zapijete čajem. Nebo sýrovou pomazánku. Nápoj tak má porci bílkovin, ale zároveň i osvěží a dodá energii.

Cheese tea můžete připravit i ve sladké verzi. Do čaje ho nevmíchejte, nechte ho na povrchu.

Cheese tea

Cheese tea: recept, jak ho připravit doma

Uvařte 300 ml černého nebo zeleného čaje, lehce ho oslaďte (třeba třtinovým cukrem) a přelijte do vysoké sklenice s kostkami ledu. V jiné nádobě smíchejte 80 ml čerstvého mléka a lžíci čerstvé smetany. V další nádobě pak smíchejte 50 g jogurtu a 30 g ricotty s trochou cukru a špetkou soli, přidejte směs mléka a smetany a opatrně míchejte, až vznikne krémová směs, která by neměla být ve výsledku příliš hustá. Krém naneste na čaj, nemíchejte, nechte, aby krém zůstal na povrchu.

Pro všechny mléčné výrobky, od mléka, másla až po sýry, si zajděte do La Formaggeria Gran Moravia.

Cheese tea se dá přizpůsobovat individuálním chutím i sezoně, takže v létě zvolte variantu s citrusy, v zimě se skořicí.

Syrovátkový nápoj

Do 100 ml syrovátky přidejte stejné množství perlivé vody, trochu cukru a špetku skořice. Přidejte kostky ledu a podávejte. Takový drink by možná mohl chutnat i dětem.

Recept na smažené mléko

S tímto netradičním dezertem se někdy setkáte v asijských bistrech. Jde o malou proměnu tekutého nápoje v pamlsek.

Připravte si smažené mléko doma: opatrně smíchejte 100 g cukru, 50 g mouky, 4 šálky čerstvého mléka a oříšek másla. Směs vlijte na pánvičku a na mírném žáru ohřívejte do zhoustnutí. Směs překlopte na plochý talíř a nechte vychladnout. Vzniklé těsto rozkrájejte na kostičky, obalte je ve vejci a pak v mouce. Smažte je na pánvi na másle dozlatova, poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé.

Smažené mléko, zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Alkoholické drinky z prosecca

S oblibou prosecca roste i obliba drinků s proseccem, které se do té doby pilo výhradně single (a pak jako Aperol a Hugo).

Zkuste Bianchini: ve sklenici na sekt promíchejte 4 lžíce kokosové mléka a 1 lžičku limetové šťávy. Dolijte proseccem (cca 1,5 dcl) a ozdobte zakroucenou kúrou z limetky, pokud chcete.

Milkshake s proseccem

Tohle není úplně snídaňový shake z mléčného baru za rohem… Je to spíš párty drink: rozmixujte pět velkých zmrzlých jahod s 2 dcl prosecca. Nalijte do sklenice, doplňte vyšlehanou šlehačkou a přidejte prach z mrazem sušených malin nebo jahod. Koktejlu sluší i barevné zdobení či toping. Ve druhé variaci vyzkoušejte zdobení se skořicí a malými kousky marshmallow.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!