Jak zužitkovat dýňové pyré (z mrazáku). Recepty a nápady

Podzim vás dostal na svou stranu – to když jste uvařili z celé dýně pyré. Půlku jste ho rovnou zužitkovali do vybraného receptu, ale co s tím zbytkem v mističce mrazáku. Dýňové pyré je podzimní poklad – univerzální, zdravé a jemně nasládlé. Můžete ho přidat i do lívanců, kaše nebo těsta na bábovku. A nejlepší? Děti většinou ani nepoznají, že právě mlsají něco zeleninového.

 

 

4 minuty čtení

4 listopadu, 2025

1. Do lívanců nebo palačinek

Přidejte pár lžic pyré do těsta – budou vláčnější, jemně nasládlé a krásně oranžové.

2. Dýňové latté

Smíchejte pyré s mlékem, trochou vanilky, skořice a kapkou espressa – domácí verze slavného Pumpkin Spice Latte. Jen podstatně poctivější.

3. Základ na smoothie

Lžička dýňového pyré, banán, jogurt, med a špetka skořice = husté, podzimní smoothie plné vlákniny.

4. Dýňová omáčka na těstoviny

Rozmíchejte pyré s trochou smetany, česnekem, sýrem a špetkou muškátového oříšku. Hotovo za 10 minut! Tuhle verzi špaget si zamilují děti i dospěláci.

5. Dýňové rizoto

Vmíchej pyré do uvařené rýže s cibulkou a parmazánem. Právě jste vykouzlila jemné, krémové, dokonale hřejivé jídlo.

6. Do ovesné kaše (ale klidně i rýžové)

Lžička pyré, skořice, med a pár vlašských ořechů promění obyčejnou kaši v podzimní dezert.

7. Na sušenky nebo koláče místo části tuku

Pyré zvlhčí těsto a ubere máslo – ideální, když chcete péct trochu zdravěji.

8. Dýňové máslo (pumpkin butter)

Povařte pyré s trochou jablečného džusu, skořicí a medem, dokud nezhoustne. Výborné na toasty nebo palačinky. A jak se rozpouští, mňam.

9. Domácí maska na pleť

Pro ty, co vsází na přírodní péči. Smíchejte lžíci dýňového pyré s trochou medu a jogurtu – přírodní zjemňující maska plná vitamínů A a C. Tuhle variantu volte pouze v případě, že jste například do pyré nedala kurkumu nebo římský kmín.

10. Zamraz ho do formiček

Pokud jste tak ještě neučinili, lepší je pyré rozdělit do tvořítek na led, bude se vám s ním lépe pracovat, a poté zmrazit.

11. Pro miminka

Jestli vás čeká přikrmování, dýně patří k prvním doporučeným potravinám.

12. Do krémových polévek

Uvařila jste krémovou polévku, ale něco ji chybí? Zkuste přidat zbytek dýňového pyré. Zeleninový krém rázem změní chuť. Skvěle ladí s mrkví, zázvorem, kurkumou, římským kmínem, sýrovými krutonky, česnekem.

13. Recepty

A konečně přikládáme i recepty na dobroty s dýňovým pyré.

Zeleninový krém přidáním dýňového pyré rázem změní chuť. Skvěle ladí s mrkví, zázvorem, kurkumou, římským kmínem, sýrovými krutonky, česnekem.

Dýňový chlebíček s vůní skořice

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • ¼ lžičky muškátového oříšku

  • ½ lžičky soli

  • 2 vejce

  • 150 g třtinového cukru

  • 100 ml rostlinného oleje

  • 250 g dýňového pyré

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • volitelné: hrst nasekaných ořechů nebo hořké čokolády

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vylož formu na chlebíček pečicím papírem.

  2. V jedné míse smíchejte suché suroviny: mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.

  3. V druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, pyré a vanilku.

  4. Spoj obě směsi a promíchejte dohladka. Vmíchejte ořechy nebo čokoládu.

  5. Pečte cca 50–60 minut, dokud špejle nevyjde suchá.

  6. Nechte vychladnout a podávejte s trochou másla nebo lžičkou zakysané smetany.

Tip: Zkuste i mini verzi ve formičkách na muffiny – děti si je zamilují!

Nadýchané dýňové muffiny s čokoládovými kousky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky

  • 150 g cukru

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • špetka soli

  • 2 vejce

  • 200 g dýňového pyré

  • 100 ml mléka

  • 80 ml rostlinného oleje

  • 80 g čokoládových peciček

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.

  2. Smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva, sůl.

  3. V jiné míse vyšlehejte vejce s mlékem, olejem a dýňovým pyré.

  4. Spojte obě směsi a přidejte čokoládové kousky.

  5. Naplňte formičky do ¾ a peč 20–25 minut.

Tip: Na vrch můžete přidat drobenku – 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru – pro extra křupavý efekt.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!