Jak zužitkovat dýňové pyré (z mrazáku). Recepty a nápady

Podzim vás dostal na svou stranu – to když jste uvařili z celé dýně pyré. Půlku jste ho rovnou zužitkovali do vybraného receptu, ale co s tím zbytkem v mističce mrazáku. Dýňové pyré je podzimní poklad – univerzální, zdravé a jemně nasládlé. Můžete ho přidat i do lívanců, kaše nebo těsta na bábovku. A nejlepší? Děti většinou ani nepoznají, že právě mlsají něco zeleninového.
4 minuty čtení
1. Do lívanců nebo palačinek
Přidejte pár lžic pyré do těsta – budou vláčnější, jemně nasládlé a krásně oranžové.
2. Dýňové latté
Smíchejte pyré s mlékem, trochou vanilky, skořice a kapkou espressa – domácí verze slavného Pumpkin Spice Latte. Jen podstatně poctivější.
3. Základ na smoothie
Lžička dýňového pyré, banán, jogurt, med a špetka skořice = husté, podzimní smoothie plné vlákniny.
4. Dýňová omáčka na těstoviny
Rozmíchejte pyré s trochou smetany, česnekem, sýrem a špetkou muškátového oříšku. Hotovo za 10 minut! Tuhle verzi špaget si zamilují děti i dospěláci.
5. Dýňové rizoto
Vmíchej pyré do uvařené rýže s cibulkou a parmazánem. Právě jste vykouzlila jemné, krémové, dokonale hřejivé jídlo.
6. Do ovesné kaše (ale klidně i rýžové)
Lžička pyré, skořice, med a pár vlašských ořechů promění obyčejnou kaši v podzimní dezert.
7. Na sušenky nebo koláče místo části tuku
Pyré zvlhčí těsto a ubere máslo – ideální, když chcete péct trochu zdravěji.
8. Dýňové máslo (pumpkin butter)
Povařte pyré s trochou jablečného džusu, skořicí a medem, dokud nezhoustne. Výborné na toasty nebo palačinky. A jak se rozpouští, mňam.
9. Domácí maska na pleť
Pro ty, co vsází na přírodní péči. Smíchejte lžíci dýňového pyré s trochou medu a jogurtu – přírodní zjemňující maska plná vitamínů A a C. Tuhle variantu volte pouze v případě, že jste například do pyré nedala kurkumu nebo římský kmín.
10. Zamraz ho do formiček
Pokud jste tak ještě neučinili, lepší je pyré rozdělit do tvořítek na led, bude se vám s ním lépe pracovat, a poté zmrazit.
11. Pro miminka
Jestli vás čeká přikrmování, dýně patří k prvním doporučeným potravinám.
12. Do krémových polévek
Uvařila jste krémovou polévku, ale něco ji chybí? Zkuste přidat zbytek dýňového pyré. Zeleninový krém rázem změní chuť. Skvěle ladí s mrkví, zázvorem, kurkumou, římským kmínem, sýrovými krutonky, česnekem.
13. Recepty
A konečně přikládáme i recepty na dobroty s dýňovým pyré.
Zeleninový krém přidáním dýňového pyré rázem změní chuť. Skvěle ladí s mrkví, zázvorem, kurkumou, římským kmínem, sýrovými krutonky, česnekem.
Dýňový chlebíček s vůní skořice
Ingredience:
-
250 g špaldové mouky
-
1 lžička jedlé sody
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžička skořice
-
½ lžičky mletého zázvoru
-
¼ lžičky muškátového oříšku
-
½ lžičky soli
-
2 vejce
-
150 g třtinového cukru
-
100 ml rostlinného oleje
-
250 g dýňového pyré
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
volitelné: hrst nasekaných ořechů nebo hořké čokolády
Postup:
-
Předehřejte troubu na 175 °C a vylož formu na chlebíček pečicím papírem.
-
V jedné míse smíchejte suché suroviny: mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.
-
V druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, pyré a vanilku.
-
Spoj obě směsi a promíchejte dohladka. Vmíchejte ořechy nebo čokoládu.
-
Pečte cca 50–60 minut, dokud špejle nevyjde suchá.
-
Nechte vychladnout a podávejte s trochou másla nebo lžičkou zakysané smetany.
Tip: Zkuste i mini verzi ve formičkách na muffiny – děti si je zamilují!
Nadýchané dýňové muffiny s čokoládovými kousky
Ingredience:
-
250 g hladké mouky
-
150 g cukru
-
1 lžička skořice
-
1 lžička prášku do pečiva
-
špetka soli
-
2 vejce
-
200 g dýňového pyré
-
100 ml mléka
-
80 ml rostlinného oleje
-
80 g čokoládových peciček
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180 °C.
-
Smíchejte suché suroviny: mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva, sůl.
-
V jiné míse vyšlehejte vejce s mlékem, olejem a dýňovým pyré.
-
Spojte obě směsi a přidejte čokoládové kousky.
-
Naplňte formičky do ¾ a peč 20–25 minut.
Tip: Na vrch můžete přidat drobenku – 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru – pro extra křupavý efekt.
Také si přečtěte
podobné
Jak na nejlepší palačinky. Tipy na těsta i náplně
Nejlepší palačinky jsou tenké, jemné, pružné a mají zlatavou barvu. Tady je osvědčený recept, který se vám rozhodně povede – a navíc přidám tipy, aby byly opravdu nejlepší.Recept na dokonalé palačinky Ingredience (na...
Jednoduchá štola s tvarohem a ořechy, vláčná a snadná. Vše se jen smíchá
Upéct štolu vypadá jako výzva, ale když máte ten správný recept, zjistíte, jak jednoduchý může být. Připravte si štolu s kvalitními ingrediencemi, které jsou základem. Ty dodají štole tu správnou vánoční poctivou chuť....
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!