Dobroty, které ochrání před jarní únavou. Tady jsou (a pěkně sladké) recepty
![pexels-blue-bird-7242737](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/02/pexels-blue-bird-7242737.jpg)
Do předjarních receptů jsme zapojili netradiční a superzdravé suroviny: rouskovaný včelí pyl, žervé a žito. Nechte se sladce překvapit!
![pexels-ion-ceban-ionelceban-3194327 Poslední dovolená před porodem je babymoon](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/02/pexels-ion-ceban-ionelceban-3194327.jpg)
2 minuty čtení
Chia pudink s pylem
2 lžičky Včelího pylu rouskovaného Labeta, 40 g chia semínek, 200 ml mléka, med, 250 g mraženého manga
Chia semínka si zalijeme mlékem a pořádně zamícháme. Přidáme lžíci medu a dáme na 2-3 hodiny do lednice. Chodíme každých 30 minut promíchávat, aby semínka bobtnala rovnoměrně a nedělaly se hrudky. Mezitím v kastrůlku rozvaříme mango. Když je mango měkké, přidáme 2 lžíce medu a vše rozmixujeme. Dáme vychladnout a po vychladnutí přimícháme 2 lžičky včelího pylu. Do dvou menších skleniček pak na střídačku vrstvíme. Nejlepší je nechat ještě přes noc uležet a mít tak připraveno na zdravou a hodnotnou snídani.
![](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/07/magazine-18.png)
Pyl rouskovaný se odebírá včelkám hned jak příletí do úlu.
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/02/Mangovy-chia-pudink-s-vcelim-pylem-6.jpeg)
Citronový chlebíček s mákem a krémem z Jaroměřického žervé
CHLEBÍČEK 200 g krupicového cukru 2 velká vejce 70 g měkkého másla 1 lžíce jemné nastrouhané kůry z biocitrónu 10 g máku 120 ml šlehačky 225 g hladké mouky 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
s vinným kamenem 1/4 lžičky soli
KRÉM 300 g Jaroměřického žervé 100 g moučkového cukru 50 ml šlehačky (nemusí být) lyofilizované ovoce a tymián na ozdobu
1. Troubu předehřejeme na 160°C horkovzduch (obyčejnou na 180°C) a formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem
2. Rozpustíme máslo na mírném plameni a postupně vmícháváme citronovou kůru a mák. Odložíme a necháme chladnout.
3. Vyšleháme vejce s cukrem vysokou rychlostí až je směs napěněná, pak přidáme šlehačku a šleháme cca dvě minuty.
4. Zasypeme prosátou moukou, práškem do pečiva a solí, stěrkou smícháme a zapracujeme máslo s mákem citronovou kůrou. Vše nalejeme do chlebíčkové formy a dáme péct na 50 min. Po upečení by měla být špejle suchá, jinak nechám ještě chvíli dopéct.
5. Pomalu vyšleháme žervé s mákem, přidáme šlehačku, cukr a zlehka promícháme, dokud krém nedělá špičky. Necháme vychladit a ztuhnout. Pak natřeme chlebíček a ozdobíme lyofilizovaným ovocem a větvičkami tymiánu. Můžeme ještě posypat mákem nebo moučkovým cukrem pro slavnostní nádech.
![Kopie souboru _16A1454](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/02/Kopie-souboru-_16A1454.jpg)
Žitné rohlíčky
Třetí recept není vyloženě sladký, ale když si na ně namažete marmeládu, tak se to počítá!
Upečte si k víkendové snídani výjimečné rohlíčky z celozrnné žitné mouky Pernerka. Potěší vás ještě teplé samotné.
250 g žitné celozrnné Pernerky, 150 ml mléka, 1PL octa, 1ČL drceného kmínu, 2PL oleje, 10 g droždí, 1ČL cukru
špetka soli, Mléko, kmín, hrubá sůl na potření a posypání
1. Nejprve si zaděláme kvásek a necháme vzejít. (Smícháme droždí, cukr, a trochu teplého mléka. Promícháme a necháme cca 15 minut.)
2. Poté smícháme všechny suroviny a nakonec přimícháme kvásek. V robotu zaděláme těsto a necháme 120 minut kynout (nebudete mít klasické těsto, spíš takovou pastu).
3. Posypeme moukou a vyválíme kruh, který rozdělíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník rolujeme od nejširšího po nejtenčí a dáme na plech. Můžeme nechat rovně jako klasický rohlík nebo zatočit.
4. Rohlíčky necháme ještě 30 minut na plechu kynout. Rohlíčky potřeme mlékem a posypeme solí nebo kmínem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů asi 20-25 minut dle trouby.
![ozedfCO](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/02/Pernerka-zitne-rohlicky_2-scaled.jpg)
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!