Dobroty, které ochrání před jarní únavou. Tady jsou (a pěkně sladké) recepty

Do předjarních receptů jsme zapojili netradiční a superzdravé suroviny: rouskovaný včelí pyl, žervé a žito. Nechte se sladce překvapit!

 

Poslední dovolená před porodem je babymoon

2 minuty čtení

17 února, 2022

Chia pudink s pylem

2 lžičky Včelího pylu rouskovaného Labeta, 40 g chia semínek, 200 ml mléka, med, 250 g mraženého manga

Chia semínka si zalijeme mlékem a pořádně zamícháme. Přidáme lžíci medu a dáme na 2-3 hodiny do lednice. Chodíme každých 30 minut promíchávat, aby semínka bobtnala rovnoměrně a nedělaly se hrudky. Mezitím v kastrůlku rozvaříme mango. Když je mango měkké, přidáme 2 lžíce medu a vše rozmixujeme. Dáme vychladnout a po vychladnutí přimícháme 2 lžičky včelího pylu. Do dvou menších skleniček pak na střídačku vrstvíme. Nejlepší je nechat ještě přes noc uležet a mít tak připraveno na zdravou a hodnotnou snídani.

Pyl rouskovaný se odebírá včelkám hned jak příletí do úlu.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Citronový chlebíček s mákem a krémem z Jaroměřického žervé

CHLEBÍČEK 200 g krupicového cukru 2 velká vejce 70 g měkkého másla 1 lžíce jemné nastrouhané kůry z biocitrónu 10 g máku 120 ml šlehačky 225 g hladké mouky 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
s vinným kamenem 1/4 lžičky soli
KRÉM 300 g Jaroměřického žervé 100 g moučkového cukru 50 ml šlehačky (nemusí být) lyofilizované ovoce a tymián na ozdobu

1. Troubu předehřejeme na 160°C horkovzduch (obyčejnou na 180°C) a formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem
2. Rozpustíme máslo na mírném plameni a postupně vmícháváme citronovou kůru a mák. Odložíme a necháme chladnout.
3. Vyšleháme vejce s cukrem vysokou rychlostí až je směs napěněná, pak přidáme šlehačku a šleháme cca dvě minuty.
4. Zasypeme prosátou moukou, práškem do pečiva a solí, stěrkou smícháme a zapracujeme máslo s mákem citronovou kůrou. Vše nalejeme do chlebíčkové formy a dáme péct na 50 min. Po upečení by měla být špejle suchá, jinak nechám ještě chvíli dopéct.

5. Pomalu vyšleháme žervé s mákem, přidáme šlehačku, cukr a zlehka promícháme, dokud krém nedělá špičky. Necháme vychladit a ztuhnout. Pak natřeme chlebíček a ozdobíme lyofilizovaným ovocem a větvičkami tymiánu. Můžeme ještě posypat mákem nebo moučkovým cukrem pro slavnostní nádech.

Žitné rohlíčky

Třetí recept není vyloženě sladký, ale když si na ně namažete marmeládu, tak se to počítá!

Upečte si k víkendové snídani výjimečné rohlíčky z celozrnné žitné mouky Pernerka. Potěší vás ještě teplé samotné.

250 g žitné celozrnné Pernerky, 150 ml mléka, 1PL octa, 1ČL drceného kmínu, 2PL oleje, 10 g droždí, 1ČL cukru
špetka soli, Mléko, kmín, hrubá sůl na potření a posypání

1. Nejprve si zaděláme kvásek a necháme vzejít. (Smícháme droždí, cukr, a trochu teplého mléka. Promícháme a necháme cca 15 minut.)
2. Poté smícháme všechny suroviny a nakonec přimícháme kvásek. V robotu zaděláme těsto a necháme 120 minut kynout (nebudete mít klasické těsto, spíš takovou pastu).
3. Posypeme moukou a vyválíme kruh, který rozdělíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník rolujeme od nejširšího po nejtenčí a dáme na plech. Můžeme nechat rovně jako klasický rohlík nebo zatočit.
4. Rohlíčky necháme ještě 30 minut na plechu kynout. Rohlíčky potřeme mlékem a posypeme solí nebo kmínem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů asi 20-25 minut dle trouby.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!