Dýně hodně, ale hodně jinak. Jako pizza, lívance, lasagne a džem

Nejsou jen k vydlabání na Halloween, dýně jsou úžasnou součástí podzimního jídelníčku. Dají se s nimi dělat tradiční polévky, dá se péct v troubě i grilovat, naše recepty jsou ale jiné. Netradiční způsoby přípravy dýně v našem podání vám ukážou, že se dá oranžová kráska použít na pizzu nebo do lasagní.


Inspirace na 3 minuty
Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem
1 kg upečené dýně
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu
2 g muškátového oříšku
Želírovací cukr 2:1 Labeta
Dýni oloupejte, zbavte jadérek a pokrájejte na menší kousky. Pečte v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujte, přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promíchejte. Směs za stálého míchaní přiveďte k varu. Vařte 3-5 minut. Hotovým džemem plňte čisté sklenice, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte při pokojové teplotě zchladnout.

Po pár letech, kdy se dýně u nás na podzim zabydlela v podobě polévek, nastal čas na experimentování. Z pečené dýně udělejte džem, pyré, které použijete do lívanců, nebo ji naplňte masem či zeleninou.
Domácí pizza s dýní, modrým sýrem a ořechy
Na 2 pizzy potřebujete na těsto:
500 g hladké mouky
1 kostku čerstvého droždí
250 ml vlažné vody
1 lžíci krupicového cukru
1 lžíce olivového oleje špetku soli
Na toping:
½ dýně hokaido hrst vlašských ořechů
500 ml kečupu Otma
2 lžíce bazalkového pesta sýr s modrou plísní (Gorgonzola)
200 g strouhaného sýra cheddar
sůl, pepř
Droždí s cukrem rozmíchejte ve 100 ml vody. Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, osolte. Vodu s droždím a cukrem vlijte do důlku a zapracujte s moukou. Až mouka vodu vstřebá, přilijte zbývající vodu i olej a pokračujte v hnětení. Vál i ruce si podle potřeby poprašte moukou. Těsto hněťte alespoň 10 minut, nebo dokud nebude pěkně pružné. Hotové těsto nechte alespoň 20 minut kynout při pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem. Nakonec z těsta vypracujte rukama libovolný tvar a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
Dýni nakrájejte na tenčí měsíčky a 10 minut ji povařte ve vroucí vodě. Troubu si předehřejte na 250 stupňů. Kečup smíchejte v misce s pepřem a pestem. Plát hojně potřete kečupovou směsí, posypte strouhaným sýrem a klaďte na ni dýni, ořechy a rukama rozdrolte i sýr s modrou plísní. Pečte asi 10 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé. Poté můžete i dle chuti jemně pokapat medem.
Náš tip: Použijte kečupy Otma Gurmán, které obsahují vysoký podíl rajčat dávají díky modernímu přístupu při výrobě záruku, že neobsahují zahušťovadla, konzervanty, lepek, barviva a další přídatné látky. Na výrobu 100 gramů kečupu bylo použito 210 gramů rajských jablíček.
Dýňové lívance
1 vejce
30 g medu
20 g kokosového oleje (rozpuštěného)
60 g dýňového pyré* (zhruba 1 lžíce)
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
100 ml polotučného mléka
150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
170 g celozrnné špaldové mouky hladké
Vejce, med, kokosový olej a dýňové pyré smíchejte v míse na jednolitou hmotu a následně přidejte mléko a jogurt. Do jiné mísy prosejte celozrnnou mouku se skořicí a práškem do pečiva. Obě směsi spojte v hladké těsto a nejlépe tyčovým mixerem promixujte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Nasucho si rozehřejte teflonovou pánev, z těsta tvořte placičky a opékejte je na pánvi bez oleje na mírném plameni cca 1,5 minuty z jedné a zhruba 1 minutu z druhé strany.
*Pro přípravu dýňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.
Náš tip: Dýňové lívance jsme podávali se švestkovým rozvarem, zakysanou smetanou a vlašskými ořechy. Na přípravu rozvaru budete potřebovat 500 g švestek, 2 lžíce kokosového cukru, 1/2 lžičky skořice a šťávu a kůru z 1 citronu. Očištěné švestky vypeckujte a rozmixujte dohladka.
V hlubším hrnci vařte švestky za stálého míchání 20–25 minut, dokud nedosáhnete tuhé konzistence. Poté hrnec stáhněte ze zdroje tepla a do rozvaru přimíchejte skořici, kokosový cukr a citronovou šťávu a kůru.
Recept a fotografie pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok. Autory jsou známé trio Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková.

Podzimní lasagne s dýní
500 g lasagne
1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
2 stroužky česneku
zeleninový vývar
extra panenský olivový olej
několik snítek rozmarýnu
50 g nastrouhaného sýra Gran Moravia
sůl, pepř
Na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
2 dcl mléka
50 g strouhaného sýru Gran Moravia
muškátový oříšek
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.
Dýně Hokkaido plněná pórkem a sýrem
50 g másla
2 velké pórky
1 lžička hořčice
2 lžíce jogurtu
2 lžíce čerstvé smetany
125 g sýru Caprottino fresco
4 dýně Hokkaido
Sůl, pepř
Troubu rozehřejte na 190 stupňů, na pánev dejte máslo a orestujte pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka. Jakmile se začne pórek restovat, přikryjte pánev pokličkou a duste po dobu asi 10 minut. Odstavte z plamene a přidejte hořčici, jogurtu, smetanu a sýr Caprottino fresco nakrájený na kostičky, ochuťte solí a pepřem. Vezměte dýně Hokkaido, a pokud bude třeba, lehce seřízněte spodní část tak, aby stály. Z vrchní části odřízněte pokličku, dejte pozor, aby se nerozbila, a odložte ji stranou. Vnitřek dýně očistěte lžící a naplňte směsí pórku a sýrů. Přiklopte pokličkou a pečte v troubě na pekáči po dobu asi 45 minut, dokud nebude dužina měkká.
Náš tip: Sýr Caprottino fresco, Gran Moravia, smetanu i máslo koupíte v prodejnách La Formagerria Gran Moravia, které nám poskytly i tyto dva recepty a fotografie.

Také si přečtěte
podobné
Pohlreich má cukrárnu, jakou „svět neviděl“. Kde je?
V Praze je spousta cukráren, ale ta od Zdeňka Pohlreicha je jen jedna. A existuje-neexistuje.Cukrárna Cafe Dolce Imperial je nová on-linová cukrárna s dorty a řemeslným pečivem. Síť gastro podniků, za nimiž známý...
Zavařte podzim: švestky, ostružiny a hrušky. Recepty na nápadité džemy
Takové džemy nezůstanou ve sklepě ležet měsíce. Naopak, budete mít co dělat, abyste se na ně nevrhli hned první víkend potom, co je ještě uvaříte! Palačinky volají!Švestkový džem s vlašskými ořechy Co potřebujete: 1 kg...
Jak využít naklíčená semínka, včelí pyl a další posypky. Recepty a nápady
Snadno obohatíte jídla díky křupavým naklíčeným semínkům a výživným posypkám. Dodejte snadno svému tělu přirozený zdroj prospěšných látek a zlepšete tak svoji vitalitu. Vsaďte na bio kvalitu a naklíčenou formu. Hodí se...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!