4x lívance. Adventní, čokoládové, banánové, nejnadýchanější

Taky děláte častěji palačinky, protože vám připadají o malou špetku jednodušší? Lívance, menší snídaňové placičky, se vlastně nechávají jen chvilku kynout. Můžete je udělat na pánvi nebo v lívanečníku, jak se vám zachce, pár minut je opékejte z každé strany na oleji, másle, ghí… Nic složitého. My pro vás máme ověřené recepty.


2 minuty čtení
Adventní – skořicové – lívance
Říkáme jim adventní, ale můžou to být i lívance vánoční. Voní z nich skořice a jsou s medem, kandovanou pomerančovou kúrou a mandlemi. To když rodinka touží po cukroví, ale vy jim ho ještě nechcete vydat.
Jak na to? Promíchejte v míse:
150 g hladké mouky a 50 g pohankové mouky (nebo 200 g hladké) spolu s 1 lžičkou prášku do pečiva. Přidejte velkou lžíci skořice, hrst rozinek, lžíci kandované pomerančové kúry, lžíci cukru, špetku soli, 2 vejce, lžíci rumu a asi 150-220 ml mléka.
Těsto nechte pár minut odpočinout a pak smažte. Podávejte polité medem a posypané mandlemi.

Adventní lívance udělejte, když už má každý chuť na cukroví, ale na to ještě není ten pravý čas.

Banánové lívance
Rozmačkejte nebo rozmixujte 2 banány, přidejte 1 vejce, hrst kokosu a hrst ovesných vloček podle konzistence. Opékejte na kokosovém oleji.
Doporučujeme podávat s domácí „nutellou“ – stačí vydlabat zralé avokádo, promixovat ho se lžící medu a lžičkou kakaa. Sluší jim to i s borůvkami.
Nejnadýchanější lívance
Z 20 g droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek, nechte ho vzejít, zakrytý a na teplém místě.
Pak smíchejte kvásek se 600 ml plnotučného mléka, 350-400 g polohrubé mouky a 2 vejci. Přidejte špetku soli a 20 g cukru. Nechte vykynout a pak smažte. Jednoduché, rychlé.
Čokoládové lívance
Rozemelte 100 g ovesných vloček. Přidejte 2 vejce, 2 lžíce medu, 200 ml plnotučného mléka a velkou lžíci kakaa s lžičkou prášku do pečiva. Smíchejte, prošlehejte, opékejte.
Jak na lívance?
Klasickou hladkou mouku můžete vyměnit za špaldovou či celozrnnou – v nabídce je má třeba mouka Pernerka nebo Babiččina volba.
Na smažení pak doporučujeme bio Ghí.
A čím lívance ochutit?
Zatímco někteří nedají dopustit na klasiku – Nutella (třeba z edice Weekend), další pouští do hry ořechy. Zkusili jste už ořechová másla? Od Natu jsou skvělá, rovnou si přiobjednejte i ořechy, kterými lívance posypete, například pekanové nebo makadamové. Když už jsme u té zdravější varianty, tak mmm Křupavé ovoce od Mixit je lyofilizované a chutná jako v létě.
Klasikou pak zůstávají džemy, od Relax jsou ze 100% ovoce, nám osladil život i netradiční Šípkový extra džem od Hamé. Zalít si je můžete i jablečným sirupem od Manufaktura.

Také si přečtěte
podobné
Ke Dni matek křupavé pecky. Banány v čokoládě i ořechy s kampotským pepřem
Květin, které za tři dny uvadnou, i bonboniér, na kterých je lákavý snad jen obal, už bylo dost. Ke Dni matek letos darujte maminkám dobroty. Takové, které ukážou, že víte, čeho si cení. Vyberte jedlé dárky jako...
Vyzkoušeli jsme dětský kurz vaření Chefparade a tady jsou naše zkušenosti
Oblíbené dětské kurzy vaření v Chefparade jsou zaměřené na kuchyni italskou, mexickou, evropskou, sladké pečení nebo třeba na sushi. Právě tento kurz jsme vyzkoušeli a uvařili pro vás recenzi. Kdo čeká, že z dětí...
Kvíz: Vyznáte se ve španělských delikatesách?
Španělská kuchyně je bohatá na různé delikatesy, které stojí za ochutnání. Zde je několik nejzajímavějších španělských delikates, které byste měli ochutnat. Zkuste si náš kvíz, jestli znáte jejich název.Paella, Jamón...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!