Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí.
2 minuty čtení
Sušenky plněné ořechovým krémem
Suroviny:
140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky
140 g dmBio bio mandlové mouky
160 g másla 135 g dmBio bio třtinového cukru
2 žloutky 1/2 lžičky dmBio bio kypřícího prášku
Špetka soli
Náplň:
Libovolný ořechový krém ze sortimentu dmBio
Postup:
Začněte tím, že si vytáhnete máslo z lednice, ať má pokojovou teplotu. Následně jej utřete s cukrem. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne bílá nadýchaná pěna. Do té postupně zašlehejte žloutek a sypké suroviny – mandlovou a špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Výsledné těsto dejte odpočívat do lednice, a to alespoň na jednu hodinu. Poté z těsta už jen tvarujte malé kuličky, do kterých například pomocí vařečky udělejte hlubokou díru. Kuličky pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 10 minut. Sušenky se hezky roztečou, zůstane v nich však důlek, který naplníte vaším oblíbeným oříškovým krémem.
Někdy jedna netradiční věc jako matcha prášek nebo Haribo medvídci změní jídlo k nepoznání.
Haribo vánoční čokoládové košíčky
Na cca 7 velkých či 14 malých košíčků potřebujete:
● 150 g hořké čokolády
● 20 g řepkového oleje
● 60 g arašídového másla
● 30 g dětských piškotů
● medvídky Göldbaren na ozdobu
Postup:
Ve vodní lázni za občasného míchání rozpustíme čokoládu společně s olejem, poté necháme lehce vychladnout. Mezí tím si rozemeleme či rozmixujeme dětské piškoty najemno, poté je smícháme s arašídovým máslem a vypracujeme hustou a lehce lepivou směs, která drží u sebe. Jakmile je čokoláda již lehce vychladlá, připravíme si košíčky na muffiny. Na dno košíku nalijeme lžičku rozpuštěné čokolády a dokonale rozprostřeme, aby pokrývala dno celé.
Z arašídového těsta uděláme placičku, která má menší průměr než náš košíček, a položíme ji na čokoládu. Je důležité, aby se arašídová náplň nedotýkala stran košíčku. Nyní přes náplň přelijeme lžíci rozpuštěné čokolády a uhladíme, aby ztekla i po stranách dolu ke dnu a obalila tak arašídovou náplň. Takto pokračujeme, dokud nemáme hotové veškeré košíčky. Nakonec poklademe medvídky na ozdobu a vložíme do lednice na cca hodinu, aby košíčky dokonale zatuhly.
Kokosové matcha kuličky bez lepku
Potřebujete (na 1 talířek kuliček):
50 g jemně mletého kokosu, 50 g předem namočených kešu ořechů, 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy, 30 g sušeného kokosového mléka, 20 g kokosového oleje, 1 lžičku BIO Matcha prášku Iswari, 30 ml vody na zvlhčení, kokos na obalení
Postup:
Jako první si předem namočte kešu ořechy. Vodu slijte, přidejte ke kešu asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní pružné středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat. Lžičkou odebírejte těsto a rukama tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva. Vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a dejte do lednice.
Kringel – estonský věnec
Ingredience:
- 125 ml mléka
- 15 g droždí
- 60 g cukru
- 300 g špaldové hladké mouky Pernerka
- 70 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- vanilka
- vejce na potření
Makovo-povidlová náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 200 g švestkových povidel
- 50 g cukru
Ořechovo-skořicová náplň:
- 100 g povoleného másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžičky skořice
- 150 g cukru
Postup:
- Nejprve připravíme kvásek – mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme. Poté přidáme nadrobené droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přimícháme sůl, zbylý cukr, vanilku, povolené máslo a nakonec také vejce a vzešlý kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku.
- Na něj rozetřeme náplň (jednu nebo druhou). Zarolujeme, rozřízneme na dvě poloviny (řežeme na délku, musí vzniknout dvě “nohavice”), které poté spleteme dohromady a zatočíme, abychom vytvořili věnec.
- Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut (propečenost zkontrolujte špejlí – těsto se ani v nejsilnější části nesmí lepit).
Také si přečtěte
podobné
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Pohlreich má cukrárnu, jakou „svět neviděl“. Kde je?
V Praze je spousta cukráren, ale ta od Zdeňka Pohlreicha je jen jedna. A existuje-neexistuje.Cukrárna Cafe Dolce Imperial je nová on-linová cukrárna s dorty a řemeslným pečivem. Síť gastro podniků, za nimiž známý...
Zavařte podzim: švestky, ostružiny a hrušky. Recepty na nápadité džemy
Takové džemy nezůstanou ve sklepě ležet měsíce. Naopak, budete mít co dělat, abyste se na ně nevrhli hned první víkend potom, co je ještě uvaříte! Palačinky volají!Švestkový džem s vlašskými ořechy Co potřebujete: 1 kg...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!