Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí.
2 minuty čtení
Sušenky plněné ořechovým krémem
Suroviny:
140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky
140 g dmBio bio mandlové mouky
160 g másla 135 g dmBio bio třtinového cukru
2 žloutky 1/2 lžičky dmBio bio kypřícího prášku
Špetka soli
Náplň:
Libovolný ořechový krém ze sortimentu dmBio
Postup:
Začněte tím, že si vytáhnete máslo z lednice, ať má pokojovou teplotu. Následně jej utřete s cukrem. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne bílá nadýchaná pěna. Do té postupně zašlehejte žloutek a sypké suroviny – mandlovou a špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Výsledné těsto dejte odpočívat do lednice, a to alespoň na jednu hodinu. Poté z těsta už jen tvarujte malé kuličky, do kterých například pomocí vařečky udělejte hlubokou díru. Kuličky pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 10 minut. Sušenky se hezky roztečou, zůstane v nich však důlek, který naplníte vaším oblíbeným oříškovým krémem.
Někdy jedna netradiční věc jako matcha prášek nebo Haribo medvídci změní jídlo k nepoznání.
Haribo vánoční čokoládové košíčky
Na cca 7 velkých či 14 malých košíčků potřebujete:
● 150 g hořké čokolády
● 20 g řepkového oleje
● 60 g arašídového másla
● 30 g dětských piškotů
● medvídky Göldbaren na ozdobu
Postup:
Ve vodní lázni za občasného míchání rozpustíme čokoládu společně s olejem, poté necháme lehce vychladnout. Mezí tím si rozemeleme či rozmixujeme dětské piškoty najemno, poté je smícháme s arašídovým máslem a vypracujeme hustou a lehce lepivou směs, která drží u sebe. Jakmile je čokoláda již lehce vychladlá, připravíme si košíčky na muffiny. Na dno košíku nalijeme lžičku rozpuštěné čokolády a dokonale rozprostřeme, aby pokrývala dno celé.
Z arašídového těsta uděláme placičku, která má menší průměr než náš košíček, a položíme ji na čokoládu. Je důležité, aby se arašídová náplň nedotýkala stran košíčku. Nyní přes náplň přelijeme lžíci rozpuštěné čokolády a uhladíme, aby ztekla i po stranách dolu ke dnu a obalila tak arašídovou náplň. Takto pokračujeme, dokud nemáme hotové veškeré košíčky. Nakonec poklademe medvídky na ozdobu a vložíme do lednice na cca hodinu, aby košíčky dokonale zatuhly.
Kokosové matcha kuličky bez lepku
Potřebujete (na 1 talířek kuliček):
50 g jemně mletého kokosu, 50 g předem namočených kešu ořechů, 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy, 30 g sušeného kokosového mléka, 20 g kokosového oleje, 1 lžičku BIO Matcha prášku Iswari, 30 ml vody na zvlhčení, kokos na obalení
Postup:
Jako první si předem namočte kešu ořechy. Vodu slijte, přidejte ke kešu asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní pružné středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat. Lžičkou odebírejte těsto a rukama tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva. Vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a dejte do lednice.
Kringel – estonský věnec
Ingredience:
- 125 ml mléka
- 15 g droždí
- 60 g cukru
- 300 g špaldové hladké mouky Pernerka
- 70 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- vanilka
- vejce na potření
Makovo-povidlová náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 200 g švestkových povidel
- 50 g cukru
Ořechovo-skořicová náplň:
- 100 g povoleného másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžičky skořice
- 150 g cukru
Postup:
- Nejprve připravíme kvásek – mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme. Poté přidáme nadrobené droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přimícháme sůl, zbylý cukr, vanilku, povolené máslo a nakonec také vejce a vzešlý kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku.
- Na něj rozetřeme náplň (jednu nebo druhou). Zarolujeme, rozřízneme na dvě poloviny (řežeme na délku, musí vzniknout dvě “nohavice”), které poté spleteme dohromady a zatočíme, abychom vytvořili věnec.
- Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut (propečenost zkontrolujte špejlí – těsto se ani v nejsilnější části nesmí lepit).
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Pohlreich má cukrárnu, jakou „svět neviděl“. Kde je?
V Praze je spousta cukráren, ale ta od Zdeňka Pohlreicha je jen jedna. A existuje-neexistuje.Cukrárna Cafe Dolce Imperial je nová on-linová cukrárna s dorty a řemeslným pečivem. Síť gastro podniků, za nimiž známý...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!