Perníkový chlebíček jako z Herbáře. Na Martina i na Vánoce
![chlebíčkový dort promazaný[48923]](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/10/chlebíčkový-dort-promazaný48923.jpg)
Milujete perníkové koření a přijde vám škoda ho používat jen o vánočních svátcích? Chápeme vás, a tak vám v předstihu servírujeme recept na promazaný perníkový chlebíček, který využijete nejen o svátcích.

2 minuty čtení
Promazaný perníkový chlebíček se hodí i dětem k snídani, ale slušet mu bude i nedělní tabule. My ho plánujeme upéct na svatého Martina. Právě slavnosti jako je tato byly spojené s perníkem a voňavým kořením.
Připadá nám, že tento recept jako by vypadl z Herbáře, našeho oblíbeného pořadu. Obzvlášť když na pečení použijete Perníkové koření, které posvětila Kateřina Winterové pro značku Vitana.
Ve spolupráci s Kateřinou Winterovou Vitana namíchala pět tradičních, ale přesto unikátních kořenicích směsí. Každá z nich je obohacena vždy o jednu atypickou ingredienci, která ji činí speciální. U perníkového koření je jí pepř, který dle originálních receptur k perníku neodmyslitelně patří.

Perníkové koření oživí pepř.
![chlebíčkový dort promazaný[48923] Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2022/10/chlebíčkový-dort-promazaný48923.jpg)
Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou
Suroviny:
100 g moučkového cukru
2 vejce
4 lžíce medu
300 g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička Perníkového koření Vitana edice Světová
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 ml mléka
150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové)
máslo na vymazání formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Na polevu:
150 g hořké čokolády (75%)
2 lžíce bílého řeckého jogurtu
Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto. Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Perník necháme ještě 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni – nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt. Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a nakonec jej přelijeme čokoládovou polevou.
Také si přečtěte
podobné
Zavařte podzim: švestky, ostružiny a hrušky. Recepty na nápadité džemy
Takové džemy nezůstanou ve sklepě ležet měsíce. Naopak, budete mít co dělat, abyste se na ně nevrhli hned první víkend potom, co je ještě uvaříte! Palačinky volají!Švestkový džem s vlašskými ořechy Co potřebujete: 1 kg...
Jak využít naklíčená semínka, včelí pyl a další posypky. Recepty a nápady
Snadno obohatíte jídla díky křupavým naklíčeným semínkům a výživným posypkám. Dodejte snadno svému tělu přirozený zdroj prospěšných látek a zlepšete tak svoji vitalitu. Vsaďte na bio kvalitu a naklíčenou formu. Hodí se...
Ke Dni matek křupavé pecky. Banány v čokoládě i ořechy s kampotským pepřem
Květin, které za tři dny uvadnou, i bonboniér, na kterých je lákavý snad jen obal, už bylo dost. Ke Dni matek letos darujte maminkám dobroty. Takové, které ukážou, že víte, čeho si cení. Vyberte jedlé dárky jako...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!