Perníkový chlebíček jako z Herbáře. Na Martina i na Vánoce

Milujete perníkové koření a přijde vám škoda ho používat jen o vánočních svátcích? Chápeme vás, a tak vám v předstihu servírujeme recept na promazaný perníkový chlebíček, který využijete nejen o svátcích.

 

Poslední dovolená před porodem je babymoon

2 minuty čtení

24 října, 2022

Promazaný perníkový chlebíček se hodí i dětem k snídani, ale slušet mu bude i nedělní tabule. My ho plánujeme upéct na svatého Martina. Právě slavnosti jako je tato byly spojené s perníkem a voňavým kořením.

Připadá nám, že tento recept jako by vypadl z Herbáře, našeho oblíbeného pořadu. Obzvlášť když na pečení použijete Perníkové koření, které posvětila Kateřina Winterové pro značku Vitana.

Ve spolupráci s Kateřinou Winterovou Vitana namíchala pět tradičních, ale přesto unikátních kořenicích směsí. Každá z nich je obohacena vždy o jednu atypickou ingredienci, která ji činí speciální. U perníkového koření je jí pepř, který dle originálních receptur k perníku neodmyslitelně patří.

 

Perníkové koření oživí pepř.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou

Suroviny:
100 g moučkového cukru

2 vejce
4 lžíce medu
300 g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička Perníkového koření Vitana edice Světová
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 ml mléka
150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové)
máslo na vymazání formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy

 

Na polevu:
150 g hořké čokolády (75%)
2 lžíce bílého řeckého jogurtu

 

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto. Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Perník necháme ještě 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni – nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt. Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a nakonec jej přelijeme čokoládovou polevou. 

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!