2 minuty čtení

13 října, 2020

Churros. Španělské koblihy s čokoládou pro lepší náladu

Vůbec se churros nebojte. Recept jsme tak zjednodušili, jak jen to šlo, aby ho zvládli i začátečníci. Recept na španělské koblížky vám zvedne náladu – nebo spíš pak ta konzumace, mňam.

Udělejte si churros, zvednou vám náladu
Udělejte si churros, zvednou vám náladu

Typická španělská dobrota, která se na ulicích servíruje do papírového kornoutku nebo do novin, rozhodně není náročná na přípravu. Sladké koblížky zvané churros (čte se čuros) se připravují z mouky, másla, cukru a dalších ingrediencí, které máte určitě doma, a servíruje se k nim nejčastěji čokoládová omáčka.

Churros chutnají skvěle jen tak, obalené v cukru se skořicí, ale s čokoládou jsou pokrmem k pomilování.

Udělejte si churros, zvednou vám náladu

Ingredience na čtyři porce vymazlených churros i pro nezkušené:

Ingredience na churros

150 g hladké mouka

30 g másla

kúra z půlky pomeranče

1 lžíce cukru krupice

150-170 ml vody

2 vejce

špetka soli

 

Navíc

Na smažení slunečnicový olej

Na obalení hrnek cukru krupice a 2 lžičky skořice

 

Omáčka

200 g tmavé čokolády

200 ml smetany ke šlehání

Máslo, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, sůl a vodu dejte do hrnce a promíchávejte, dokud se hmota nespojí. Dejte na plotnu a prohřívejte na mírném ohni asi 3 minuty. Poznáte, že to stačí, když se máslo rozpustí a těsto se začne odlepovat od stěn hrnce.

Potom těsto dejte do mixéru a přimíchejte do něj vejce, postupně po jednom. Pak hmotu vraťte do hrnce a ještě asi 3 minuty zahřívejte, aby se tělo zpevnilo a zhoustlo.

Těsto dejte do zdobícího sáčku, když bude mít hvězdičkovou špičku, bude to vypadat esteticky lépe a vytvoříte typický tvar churros. Ale můžete použít i plastový sáček s uříznutým okrajem.

V hrnci rozpalte olej, ideálně tak 5-10 cm vysokou vrstvu, a v něm smažte churros. Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne na maximum. Potřebují v oleji strávit asi 3 minuty, krásně zezlátnou.

Ještě teplé je obalujte v cukru smíchaném se skořicí.

Na omáčku jen rozpusťte čokoládu se smetanou, můžete přidat špetku chilli, která pozmění chuť a dodá pokrmu šmrnc.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!