2 minuty čtení
Churros. Španělské koblihy s čokoládou pro lepší náladu
![pexels-olya-kobruseva-5255954 Udělejte si churros, zvednou vám náladu](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/10/pexels-olya-kobruseva-5255954.jpg)
Vůbec se churros nebojte. Recept jsme tak zjednodušili, jak jen to šlo, aby ho zvládli i začátečníci. Recept na španělské koblížky vám zvedne náladu – nebo spíš pak ta konzumace, mňam.
![pexels-pixabay-416663 Udělejte si churros, zvednou vám náladu](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/10/pexels-pixabay-416663.jpg)
![pexels-claudio-olivares-medina-4128504 Udělejte si churros, zvednou vám náladu](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/10/pexels-claudio-olivares-medina-4128504.jpg)
Typická španělská dobrota, která se na ulicích servíruje do papírového kornoutku nebo do novin, rozhodně není náročná na přípravu. Sladké koblížky zvané churros (čte se čuros) se připravují z mouky, másla, cukru a dalších ingrediencí, které máte určitě doma, a servíruje se k nim nejčastěji čokoládová omáčka.
![](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/07/magazine-18.png)
Churros chutnají skvěle jen tak, obalené v cukru se skořicí, ale s čokoládou jsou pokrmem k pomilování.
![pexels-pixabay-372886 Udělejte si churros, zvednou vám náladu](https://www.mamavolba.cz/wp-content/uploads/2020/10/pexels-pixabay-372886.jpg)
Ingredience na čtyři porce vymazlených churros i pro nezkušené:
Ingredience na churros
150 g hladké mouka
30 g másla
kúra z půlky pomeranče
1 lžíce cukru krupice
150-170 ml vody
2 vejce
špetka soli
Navíc
Na smažení slunečnicový olej
Na obalení hrnek cukru krupice a 2 lžičky skořice
Omáčka
200 g tmavé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
Máslo, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, sůl a vodu dejte do hrnce a promíchávejte, dokud se hmota nespojí. Dejte na plotnu a prohřívejte na mírném ohni asi 3 minuty. Poznáte, že to stačí, když se máslo rozpustí a těsto se začne odlepovat od stěn hrnce.
Potom těsto dejte do mixéru a přimíchejte do něj vejce, postupně po jednom. Pak hmotu vraťte do hrnce a ještě asi 3 minuty zahřívejte, aby se tělo zpevnilo a zhoustlo.
Těsto dejte do zdobícího sáčku, když bude mít hvězdičkovou špičku, bude to vypadat esteticky lépe a vytvoříte typický tvar churros. Ale můžete použít i plastový sáček s uříznutým okrajem.
V hrnci rozpalte olej, ideálně tak 5-10 cm vysokou vrstvu, a v něm smažte churros. Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne na maximum. Potřebují v oleji strávit asi 3 minuty, krásně zezlátnou.
Ještě teplé je obalujte v cukru smíchaném se skořicí.
Na omáčku jen rozpusťte čokoládu se smetanou, můžete přidat špetku chilli, která pozmění chuť a dodá pokrmu šmrnc.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!