Hlavně jednoduše, zamíchat a upéct. Recept na koláč, sušenky a chleba
Lehce nakyslý chleba, třeba s dýňovými semínky, sušenky plné čokoládových kousíčků a koláč z jablek. A tak, jak to má mnoho kuchařek rádo – hlavně jednoduše a nekomplikovaně, bez zbytečného náčiní, mezikroků (kynutí se nepočítá, že ne?) a ze surovin, které seženete v každé večerce.
2 minuty čtení
Domácí kváskový chléb nekomplikovaně
V míse smíchejte 150 gramů žitné celozrnné mouky a 350 gramů pšeničné hladké mouky. Přidejte větší lžičku soli a cukru krupice. Potom balíček sušeného droždí a balíček kvásku (ten dělá například Dr. Oetker, ale seženete ho v drogerii dm nebo v bio potravinách), lžičku kmínu a semínka (třeba dýňová, slunečnicová). Postupně přilijte 400 ml vlažné vody a vypracujte těsto. To nechte asi hodinu pod utěrkou kynout a pak přendejte do formy, kde mu ještě lehkým kynutím dopřejete tvar. Povrch potřete za pomocí mašlovačky vodou a asi po 15 minutách vložte do trouby, kde pečte na 15 minut při 220 stupních a pak dopékejte dalších 20 až 30 minut na 190 stupňů. Chléb nechte vychladnout na mřížce, na pečicícím papíru by ze spodní části zavlhnul.
U jablečného koláče si usnadněte práci tím, že koupíte hotové těsto. Kouzlo jeho krásy je v krájení jablek, ne v čase, který s jeho přípravou trávíte.
Jednoduchý jablkový koláč, co krásně vypadá
Usnadněte si práci tím, že koupíte hotové křehké (případně i listové) těsto. Celé kouzlo tohoto dezertu je v krájení jablek a využití dvou různých barev slupky.
Těsto rozrolujte a na pečicím papíru ho vložte do kulaté formy, klidně nůžkami ostřihněte přebytečné okraje do potřebného tvaru.
Rozmíchejte asi 10 lžic strouhanky s lžičkou vanilkového cukru, lžičkou skořice a hrst nahrubo nadrcených vlašských ořechů nasypte na dno formy.
Pět jablek neloupejte, jen z nich vykrájejte jadřince a nakrájejte na čtvrtiny až osminy. Pak je nakrájejte na tenké plátky tak, že je udržíte ve tvaru. Nemusíte některé kousky zcela dokrajovat, jde o efekt, který udělají v horní části. Vyskládejte je na krustu ze strouhanky, zakápněte 2 rozpuštěnými lžícemi másla se lžičkou rumu. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut.
Zamilujte si jednoduché čokoládové cookies – zvládnou je i děti
V misce utřete (nebo alespoň důkladně promíchejte) 220 gramů změklého másla, 170 gramů cukru, jeden vanilkový cukr a 2 vejce. V míse smíchejte 450 gramů hladké mouky, lžičku soli a prášku do pečiva. Smíchejte společně dohromady. Přidejte čokoládu (asi 100 gramů) nasekanou na malé kousíčky, hrst rozinek a dle chuti i oříšky. Směs dávejte velkou lžicí na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 10 minut.
Máte radši čokoládové cookies? Tak do těsta místo 10 gramů mouky vmíchejte kakao. Chcete to víc po americku? Přidejte ještě brusinky.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!