Kroupy, cibule, med, křen. Návrat „ke kořenům“ v hřejivých receptech v moderním hávu
Pořád ještě nejsou Vánoce, ale podzim! Nalaďte se na jeho vlnu chutí a připravte všechno, co k němu patří. Ořechy posbíráte klidně na procházce, med prospěje vaší imunitě, křen vás protáhne, česká cibule na sukničce ukáže, jak tuhá bude zima.
Inspirace na 3 minuty
Cibulové kroužky s křenovou omáčkou
Zajímalo by mě, koho jako první napadlo namočit cibulové kroužky do těstíčka. Je to jiný způsob, jak si tuhle zeleninu vychutnat. Takový, který může zaujmout i děti, co ji jinak šťouchají z každé polévky. Mimochodem, příště zkuste použít cibuli červenou. Pokud máte vy nebo někdo z rodiny problém se snášenlivostí lepku, použijte mouku bezlepkovou. Mezi přirozeně bezlepkové patří kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová a třeba i amarantová. Více u partnera receptu: Akademie kvality.
3 cibule
100 g hladké mouky
4 g droždí
175 ml vody
½ lžičky mletého fenyklu
cukr krupice
Křenová omáčka:
4 lžíce majonézy
8 lžic zakysané smetany
4 lžíce smetanového křenu
sůl, černý pepř
Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky.
Cibulové kroužky poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali.
Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku.
Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.
Neomezujte se v mouce jen na hladkou a hrubou. Zkoušejte celozrnné, kukuřičné, pohankové… Výměna mouky v receptu ho úplně změní.
Pečené hrušky s gorgonzolou
Ne, babičky by asi gorgonzolu na hrušky nedávaly, ale přece jen jsme se trochu posunuli… Vychutnejte si hrušky jako malý předkrm, večer k vínu nebo s pečivem k lehké večeři.
2 hrušky William nebo Kaiser
4 lžíce medu
150 g gorgonzoly dolce La Formaggeria Gran Moravia
hrst vlašských ořechů
tymián
sůl, pepř
Hrušky podélně rozpulte, vykrojte jádřinec a řez pokapejte trochou medu. Položte je na plech řezem nahoru a pečte asi 15 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Vyjměte je z trouby, do důlku po jádřinci dejte vrchovatou lžíci gorgonzoly a dejte opět do trouby na krátkou chvíli jen tak, aby gorgonzola získala krémovou konzistenci. Po vyjmutí z trouby hrušky opepřete, přidejte čerstvý tymián, ještě trochu medu a nasekané ořechy. Ihned podávejte.
Mini kuřátko s nádivkou z krupek
Pokud není vaše rodina „kroupová“, zapojte kroupy do jídelníčku nenápadně. Doporučujeme začít od malých krupek v polévce, a než naservírvujete houbového-kroupového kubu, zkuste kroupami naplnit kuře.
1 mini francouzské žluté kuřátko
Máslo na potření + sůl
Na nádivku:
6 plátku celozrnného toustového chleba
1/2 hrnku mini krupek Penam, vařených
3 stroužky česneku nebo více dle chuti
2 vajíčka
Sůl, pepř
2 lžíce majoránky
Trošku mléka
Kuřátko osolíme zvenku i zevnitř, důkladně pomažeme máslem. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přelijeme trochou mléka. Přidáme vařené krupky, česnek, vajíčka, sůl, pepř, majoránku a vše promícháme do kompaktní hmoty. Kuřátko nádivkou naplníme. Zbytek nádivky přendáme do vymazaného pekáčku, navrch položíme plátky másla. Kuřátko i nádivku pečeme do zlatova. Hotové kuře s nádivkou servírujeme s pečenými bramborami ve slupce.
Medovník
Pravda, trochu náročnější recept. Používáme v něm žitnou mouku, která má výraznější chuť, lze ji použít samotnou nebo v kombinaci se špaldovou či pšeničnou moukou.
500 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
250 g másla
3 vejce
100 g medu
250 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
Na krém:
1 karamelové Salko
300 g másla
Těsto budeme připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší. Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dáme zahřívat.
Nyní přistoupíme k přípravě těsta. V malém hrnci rozpustíme máslo, k rozpuštěnému máslu přidáme cukr a med a vše promícháme. Dále přidáme i vejce. Vejce do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká.
Mouku promísíme se sodou a poté tuto sypkou směs zamícháme do směsi tekuté. Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavte z hrnce. Takto připravené těsto necháme vychladnout. Mezitím si vyložíme plech pečícím papírem.
Vychladlé těsto rozdělíme na 6 dílů. První část těsta položíme na pečící papír a válečkem jej vyválíme do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou. Placku i s pečícím papírem přeneseme na plech a pečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C 9 minut. Takto upečeme jednu placku po druhé. Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct najednou.
Upečené placky necháme vychladnout a poté je ořežeme tak, aby každá byla stejně velká a měla stejný tvar. Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijeme je na posypku.
Nyní si připravíme krém. Změklé máslo vložíme do robotu a chvíli jej šleháme, aby bylo nadýchané. Poté do nadýchaného másla zašleháme karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily. Jednotlivé upečené korpusy pomažeme krémem a navrstvíme na sebe. Na závěr pomažeme i vršek a strany dortu. Odřezky z korpusu, které jsme si nechali, nadrolíme jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalíme. Takto připravený dort necháme v lednici do druhého dne uležet.
Povrch dortu posypejte hrstí nasekaných vlašských ořechů.
Ořechové tyčinky
Propojte med a ořechy do vlastních müsli tyčinek – ohlídáte si kvalitu surovin i to, že jsou uvnitř jen věci, které máte rádi.
100 g tekutého lučního nebo lesního medu Medokomerc
180 g oříšků a semínek
180 g ovesných vloček
180 g sušeného ovoce
30 g hladké mouky
Trochu soli
Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho vyndejte a vysušte papírovou utěrkou.
Vločky a ořechy opečte zvlášť na plechu v troubě na 180 °C nebo na pánvičce, můžete buď přidat trošku másla nebo je péct na sucho. Nepečte je ale společně, vločky se opečou rychleji a mohou zhořknout.
Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů.
Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C.
Medovo-vločkovo-ořechovou směs pevně vtěsnejte do menšího pekáčku vystlaného pečícím papírem, a následně pečte v předehřáté troubě péct cca. 25 minut na 180 stupňů. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!