S těmito recepty už nikdy nevyhodíte přezrálý banán

Ano, i nás to láká koupit trs krásných banánů. Jenže většinou je tak o dva až tři kousky větší, než rodinka spotřebuje. A tak se stejnou pravidelností vymýšlíme, co s nahnědlými banány. Proto jsme sesbírali recepty, kde zralý banán hraje hlavní roli.


2 minuty čtení
Banány je ideální skladovat při pokojové teplotě, protože v lednici ztrácejí své aroma. Babské rady hovoří o omotání slupky potravinovou fólií nebo povoskovaným plátnem, aby se zmírnilo zrání, ale přiznejme si, že na to má asi čas málokdo. A tak je lepší najít recepty, které zužitkují zralé banány.
Nejlepší banány (z důvodu stravitelnosti) jsou ty, na nichž už se objeví malinké hnědé skvrnky. Ty značí, že se škrob přeměňuje na cukr. Banány s velmi tmavou slupkou už ovšem ztratily vitamíny.

Banán umí nahradit cukr, milují ho i vegani, protože nahradí vejce. A my známe recepty, kde nemusíte použít ani špetku mouky.

Všechny recepty ze zralých banánů pohromadě
Banánové smoothie
Jeden banán a dvě kiwi nakrájejte na kousky a rozmixujte s mandlovým mlékem dle požadované hustoty. Drink ozdobte lžičkou sezamových semínek.
Banánový pudink
Dva zralé banány rozmixujte, zalijte půl litrem mléka a 3 lžícemi bramborového škrobu. Přiveďte k varu a vařte zhruba 6-8 minut do zhoustnutí.
Pudingový základ se hodí do populárních bowls nebo skleniček, ale může být i milou retro vzpomínkou – přidejte k němu pár piškotů a užívejte si ho pěkně lžičkou.
Banánová „nutella“
Vyšlehejte banány a zralá avokáda do krému. Kolik máte banánů a avokáda, tolik přidejte lžiček kakaa a o polovinu méně lžiček agávového sirupu.
Banánové lívance
Velký banán rozšlehejte se 2 vejci, 2 lžícemi kokosové nebo mandlové mouky a hrstí ovesných vloček. Přidejte malou špetku prášku do pečiva. Z těsta tvarujte lívance, které smažte na pánvi na kokosovém oleji dozlatova.
Banánová zmrzlina
Banán nakrájejte na kousky a dejte zmrazit. Pak ho rozmixujte, přidejte trochu kokosové smetany a hrst borůvek, které už jen prošlehejte. Nechte znovu 15 minut v mrazáku a pak podávejte.

Banánový chlebíček
2 hrnky hladké mouky smíchejte se lžičkou prášku do pečiva, lžičkou mleté skořice a lžičkou jedlé sody.
Promíchejte 4 rozmačkané banány, 10 lžic medu, 10 lžic mléka, 2 vejce, půl hrnku oleje. Do těsta vmíchejte velkou hrst rozinek a vlašských ořechů. Pečte na 170 stupňů ve vymazané formě na biskupský chlebíček asi 45-55 minut. Banana bread můžete po vychladnutí polévat čokoládou.
Banánové muffiny
Do formy na muffiny dejte košíčky. Ty naplňte těstem. To vytvoříte z následujících surovin:
250 gramů hladké mouky rozmíchejte s lžičkou jedlé sody, lžičkou soli a lžičkou kypřícího prášku a 100 gramy cukru krupice.
Ve druhé misce rozmačkejte tři zralé banány, přidejte 200 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla, lžíci rumu (nemusí být) a 3 vejce. Promíchejte a pak smíchejte s moučnou směsí. Pečte asi 35 minut na 170 stupňů.
Také si přečtěte
podobné
Ke Dni matek křupavé pecky. Banány v čokoládě i ořechy s kampotským pepřem
Květin, které za tři dny uvadnou, i bonboniér, na kterých je lákavý snad jen obal, už bylo dost. Ke Dni matek letos darujte maminkám dobroty. Takové, které ukážou, že víte, čeho si cení. Vyberte jedlé dárky jako...
Vyzkoušeli jsme dětský kurz vaření Chefparade a tady jsou naše zkušenosti
Oblíbené dětské kurzy vaření v Chefparade jsou zaměřené na kuchyni italskou, mexickou, evropskou, sladké pečení nebo třeba na sushi. Právě tento kurz jsme vyzkoušeli a uvařili pro vás recenzi. Kdo čeká, že z dětí...
Kvíz: Vyznáte se ve španělských delikatesách?
Španělská kuchyně je bohatá na různé delikatesy, které stojí za ochutnání. Zde je několik nejzajímavějších španělských delikates, které byste měli ochutnat. Zkuste si náš kvíz, jestli znáte jejich název.Paella, Jamón...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!