Snadný bezlepkový beránek a další zdravější velikonoční pečení

Bezlepkáři to můžou naplno rozjet při velikonočním pečení. Jak připravit bezlepkový mazanec, bezlepkové jidáše nebo beránka? A jak odlehčit jídelníček?

2 minuty čtení
Odlehčit na jaře jídelníček? Láká k tomu počasí, moderní poznatky i to, že to dělali už naši předkové. Jak do klasických velikonočních a jarních receptů vnést dávku lehkosti, vám poradí tyto recepty.

Bezlepkový beránek není žádná věda. A palačinky s brynzou už vůbec ne.

Bezlepkový beránek
Suroviny:
2 vejce
150 g třtinového cukru moučkového Probio
2 sáčky vanilkového cukru
100 g slunečnicového oleje na pečení Probio
250 g polotučného tvarohu
130 ml mléka
200 g pohankové mouky Probio + na vysypání formy
40 g mouky z červené čočky Probio
40 g čirokové mouky Probio
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
Máslo na vymazání formy
Moučkový cukr na posypání
Postup:
Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu.

Odlehčené jarní palačinky ze špaldové mouky s brynzou
Suroviny na těsto:
500 ml Čerstvé mléko z Valašska
1 Bílý jogurt z Valašska bifido
100 g hladká špaldová mouka
150 g polohrubá mouka
2 vejce
hrst baby špenátu
Suroviny na náplň:
1 Kysaná smetana z Valašska
2 lžíce Brynzy
Postup:
Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto. Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.

Velikonoční bezlepkové jidáše a Velikonoční bezlepkové mini mazance plněné čokoládou
Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
vejce
rum a med na dokončení
Postup:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Varianta Mini-mazance:
Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, dovnitř máčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté bochánky potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut
Varianta bezlepkové mini jidáše:
Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Jarní salát s grilovaným kuřetem
Suroviny:
● 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže
● Sůl a pepř podle chuti
● 1 balení rukoly
● 225 g cherry rajčátek
● 225 g červené cibule
● 225 g oliv Kalamata
● 225 g feta sýru
● Středomořský dressing Spak
Postup:
Osolte a opepřete kuřecí prsa. Rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu a kuře grilujte 5 až 6 minut z každé strany, dokud není zcela propečené. Nechte 5 minut vychladnout a nakrájejte na kousky.
Ve velké míse smíchejte vypranou rukolu, cherry rajčata, červenou cibuli, olivy Kalamata a feta sýr. Přidejte nakrájené kuřecí maso a na závěr zakápněte Středomořským dressingem Spak podle chuti. Vše pečlivě promíchejte a salát ihned podávejte.

Mazanec ze špaldové mouky
Suroviny:
230 g hladké špaldové mouky PROBIO
100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
1/2 kostky droždí (21 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)
70 g změklého másla
3 g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30 g hrozinek (přes noc namočených do rumu)
35 g plátků mandlí PROBIO
+ mandlové lupínky na ozdobu
+ vajíčko na potření
Postup:
Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.
Také si přečtěte
podobné
Zavařte podzim: švestky, ostružiny a hrušky. Recepty na nápadité džemy
Takové džemy nezůstanou ve sklepě ležet měsíce. Naopak, budete mít co dělat, abyste se na ně nevrhli hned první víkend potom, co je ještě uvaříte! Palačinky volají!Švestkový džem s vlašskými ořechy Co potřebujete: 1 kg...
Jak využít naklíčená semínka, včelí pyl a další posypky. Recepty a nápady
Snadno obohatíte jídla díky křupavým naklíčeným semínkům a výživným posypkám. Dodejte snadno svému tělu přirozený zdroj prospěšných látek a zlepšete tak svoji vitalitu. Vsaďte na bio kvalitu a naklíčenou formu. Hodí se...
Ke Dni matek křupavé pecky. Banány v čokoládě i ořechy s kampotským pepřem
Květin, které za tři dny uvadnou, i bonboniér, na kterých je lákavý snad jen obal, už bylo dost. Ke Dni matek letos darujte maminkám dobroty. Takové, které ukážou, že víte, čeho si cení. Vyberte jedlé dárky jako...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!