Jak se jí 50 metrů nad zemí. V oblacích se míchá neslučitelné

Představte si, že váš talíř je 50 metrů nad zemí, a známý šéfkuchař ho přímo před vámi plní úplně jinou verzí kulajdy, než jak ji znáte. A vy se pomalu natahujete pro lžíci a vychutnáváte si svoje první sousta s výhledem na celou Prahu. Takový je zážitek při Večeři v oblacích – Dinner in the sky.

Dinner in the sky v Praze - co se podává
Dinner in the sky v Praze - co se podává

3 minuty čtení

10 září, 2020

Ale to jsem trochu přeskočila. Před teplou polévkou je totiž ještě předkrm, a ten se letošní kuchařské hvězdě Lee Skálové, známé z Masterchefa, podařilo vyladit tak, aby vám připomněl, jak jste si užívali léto. Melounové gazpacho s krevetou naloženou v limetě v sobě kombinuje sladkost s kyselostí a pikantností.

Stejně tak se při Dinner in the sky v sobě snoubí jindy neslučitelné momenty: romantika s adrenalinem, gastronomie a vyhlídka. Zdánlivé protipóly, které ve výšce secvaknou do sebe, abyste si je napořád zapamatovali.

Plošina sjede dolů, když se vám chce na záchod nebo se až příliš bojíte. Ovšem podle míry strachu si ještě před nástupem můžete vybrat místa – odvážlivci sedí v čele stolu na kraji. Já ne.

Dinner in the sky v Praze - můj zážitek
Dinner in the sky v Praze - co se podává
Dinner in the sky v Praze - co se podává

Kromě gazpacha a kreativní kulajdy s pošírovaným křepelčím vejcem servíruje Lea, která má letos menu na starosti, s úsměvem a průpovídkami, ještě kachní prso s omáčkou z portského vína s křupavým salátkem z červeného zelí jako hlavní chod (pokud jste vegetariáni, vychutnáte si pečený celer, jen to nahlašte předem).

Když se vám chce na záchod

Pro dezert si sjedete na plošině dolů, jogurtový mousse totiž vykouzlí kuchařka milující Harryho Pottera za pomoci tekutého dusíku a některé ingredience by nahoře zkrátka nepočkaly. I s vámi by plošina klidně sjela dolů, pokud byste potřebovali na toaletu nebo se vám udělalo nevolno. Dole jste za několik vteřin a tohle vědomí vám dodá na klidu.

Do pražských Riegrových sadů k Sokolovně určitě přijďte dřív – nejen kvůli tomu, abyste nezmeškali start, ale abyste si i vychutnali skleničku vína na uvolnění, navnadili se na výšku a vyhlédli si svoje místa.

Krajní pozice v čele jsou nejlepší pro ty, kteří mají rádi o trochu víc adrenalinu v žilách, jistěji se budete cítit na místech po delší hraně stolu, kde se dá lépe sledovat práce kuchařů.

Ti největší odvážlivci (a já k tomu ani potřetí, co jsem na plošině byla, nenašla sílu) můžou dokonce zmáčknout páčku a… „Katapultovat se,“ žertuje muž řídící plošinu a komunikující s jeřábníkem (který si právem na konci vyslouží potlesk). Na jeho vtípky si zvyknete, tahle páčka vám umožní se pootočit a posunout se.

 

Nemluvila jsem o bezpečnosti, ale věřte, že je to kvůli tomu, jak samozřejmá u tohoto zážitku je. Proto buďte v tomto ohledu v klidu. 22 hostů sedí na speciální plošině na křeslech, ke kterým jsou upoutáni bezpečnostními pásy. Všechno se několikrát zkontroluje, teprve pak se plošina zvedá do vzduchu. Až 50 metrů nad zem, podle povětrnostních podmínek.

Svetr si vezměte rovnou

Mimochodem, nezapomeňte si navléknout všechno rovnou, nahoře už si svetr nenandáte. A ostatní věci naopak nechte dole. Pohled na roztříštěné mobily příliš hezký není…

Poprvé před nástupem jsem měla největší strach z té hloubky pod sebou, ale nohy si opřete o plošinku a tím pocit prázdna „uzemníte.“ A dívat se můžete klidně jen do dálky nebo přímo na talíř. A na ten se já soustředím ráda. Každý rok je menu jiné, stejně tak můžete vyrazit jednou na oběd, podruhé na večeři a potřetí na koktejly.

Jen nečekejte, v Riegrových sadech je plošina už jen poslední víkend a pak se (snad) zase vrátí za rok. A já se budu těšit na novinky, protože každý rok nějaké jsou. Letos třeba molekulární koktejly. Tak ten jsem si bohužel musela nechat ujít, takže o důvod víc vyrazit za rok zase.

Dinner in the sky v Praze
Vyzkoušela, snědla a sepsala

Míša Švestková

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!