Aby zdravé zůstalo čerstvé. Jak správně uchovávat potraviny
Jak správně skladovat potraviny a zabránit tak jejich vyhazování? Máme pro vás deset tipů.
2 minuty čtení
10. Čerstvé bylinky proberte je a vyhoďte případné tlející části. Ty hezké dejte do mikrotenového sáčku s dírkami a uložte do spodní přihrádky na zeleninu.
9. Pokud víte, že tolik bylinek nespotřebujete, uložte je v oleji nebo ve vývaru do mrazicího boxu. Nejlépe tak, že je zalijete v tvořítku na led a hotové kostky pak přeskládáte do boxíku.
8. Možná vás překvapí, že do lednice patří i oleje, hlavně ty zastudena lisované. Jsou totiž citlivé na světlo, teplo i přístup vzduchu, takže mohou rychleji žluknout.
7. Chybu neuděláte, pokud do lednice ze stejného důvodu dáte ořechy nebo semínka. Vlašské ořechy se také dobře dají skladovat v mrazáku. Pokud je chcete pomlít, dobrý mlýnek si poradí i se zmrzlými.
Držte se pravidla, první na sklad, první na řadě.
6. U kořenové a košťálové zeleniny, jako je mrkev a kedlubna, odkrojte a ideálně i zužitkujte natě a listy. Ze zeleniny berou vlhkost, která se pak zbytečně vysouší.
5. Žampiony a další houby skladujte v lednici v nádobě, která „dýchá“. Dejte pozor, aby se nezapařovaly. Jinak může dojít k tvorbě toxických látek. Před uložením je proto ani nemyjte.
4. Využívejte ty správné nádoby, jako je třeba praktické nádobí Tupperware pro správné uchování potravin doma (ale třeba i na cestách), které je aktuálně k dostání v Bille za výhodnou cenu.
3. Bobulovité ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, rozložte do jedné vrstvy, aby jednotlivé plody neležely na sobě. Mohly by se zapařit a začít hnít.
2. Otevřený jogurt v původním obalu snadno přejímá okolní pachy. Je tedy možným rizikem kvůli rychle se množícím bakteriím. Lepší bude skleněná nebo plastová nádoba s pevným víčkem.
1. Držte se pravidla, první na sklad, první na řadě. Jednoduše, neotálejte se zpracováním potravin, pobyt v lednici je sice uchovává čerstvé, ale jejich kvalita jde každým dnem dolů.
Také si přečtěte
podobné
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
Pohlreich má cukrárnu, jakou „svět neviděl“. Kde je?
V Praze je spousta cukráren, ale ta od Zdeňka Pohlreicha je jen jedna. A existuje-neexistuje.Cukrárna Cafe Dolce Imperial je nová on-linová cukrárna s dorty a řemeslným pečivem. Síť gastro podniků, za nimiž známý...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!