Aby zdravé zůstalo čerstvé. Jak správně uchovávat potraviny

Jak správně skladovat potraviny a zabránit tak jejich vyhazování? Máme pro vás deset tipů.

2 minuty čtení
10. Čerstvé bylinky proberte je a vyhoďte případné tlející části. Ty hezké dejte do mikrotenového sáčku s dírkami a uložte do spodní přihrádky na zeleninu.
9. Pokud víte, že tolik bylinek nespotřebujete, uložte je v oleji nebo ve vývaru do mrazicího boxu. Nejlépe tak, že je zalijete v tvořítku na led a hotové kostky pak přeskládáte do boxíku.
8. Možná vás překvapí, že do lednice patří i oleje, hlavně ty zastudena lisované. Jsou totiž citlivé na světlo, teplo i přístup vzduchu, takže mohou rychleji žluknout.
7. Chybu neuděláte, pokud do lednice ze stejného důvodu dáte ořechy nebo semínka. Vlašské ořechy se také dobře dají skladovat v mrazáku. Pokud je chcete pomlít, dobrý mlýnek si poradí i se zmrzlými.

Držte se pravidla, první na sklad, první na řadě.

6. U kořenové a košťálové zeleniny, jako je mrkev a kedlubna, odkrojte a ideálně i zužitkujte natě a listy. Ze zeleniny berou vlhkost, která se pak zbytečně vysouší.
5. Žampiony a další houby skladujte v lednici v nádobě, která „dýchá“. Dejte pozor, aby se nezapařovaly. Jinak může dojít k tvorbě toxických látek. Před uložením je proto ani nemyjte.
4. Využívejte ty správné nádoby, jako je třeba praktické nádobí Tupperware pro správné uchování potravin doma (ale třeba i na cestách), které je aktuálně k dostání v Bille za výhodnou cenu.
3. Bobulovité ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, rozložte do jedné vrstvy, aby jednotlivé plody neležely na sobě. Mohly by se zapařit a začít hnít.
2. Otevřený jogurt v původním obalu snadno přejímá okolní pachy. Je tedy možným rizikem kvůli rychle se množícím bakteriím. Lepší bude skleněná nebo plastová nádoba s pevným víčkem.
1. Držte se pravidla, první na sklad, první na řadě. Jednoduše, neotálejte se zpracováním potravin, pobyt v lednici je sice uchovává čerstvé, ale jejich kvalita jde každým dnem dolů.
Také si přečtěte
podobné
Ke Dni matek křupavé pecky. Banány v čokoládě i ořechy s kampotským pepřem
Květin, které za tři dny uvadnou, i bonboniér, na kterých je lákavý snad jen obal, už bylo dost. Ke Dni matek letos darujte maminkám dobroty. Takové, které ukážou, že víte, čeho si cení. Vyberte jedlé dárky jako...
Vyzkoušeli jsme dětský kurz vaření Chefparade a tady jsou naše zkušenosti
Oblíbené dětské kurzy vaření v Chefparade jsou zaměřené na kuchyni italskou, mexickou, evropskou, sladké pečení nebo třeba na sushi. Právě tento kurz jsme vyzkoušeli a uvařili pro vás recenzi. Kdo čeká, že z dětí...
Kvíz: Vyznáte se ve španělských delikatesách?
Španělská kuchyně je bohatá na různé delikatesy, které stojí za ochutnání. Zde je několik nejzajímavějších španělských delikates, které byste měli ochutnat. Zkuste si náš kvíz, jestli znáte jejich název.Paella, Jamón...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!