Jak zapojit děti do kuchyně: bude útočištěm v nouzovém stavu

Když trávíme doma víc času, protože je to bezpečný ostrov uprostřed koronavirové zamořenosti, automaticky směřujeme častěji do kuchyně. Aby se kuchyně mohla proměnit v hřiště a místo plné zábavy i pro děti, dodržujte tyhle pravidla. Tahle přitáhnete k troubě i malé kuchtíky s radostí.



 

 

Jak vařit s nejmenšími dětmi?
Jak vařit s nejmenšími dětmi?

5 minut čtení

29 října, 2020

Kuchyně je pro děti zajímavým, někdy až magickým místem. Najdou v ní tolik různých věcí na vyzkoušení, nebo takových, co se dají ochutnat. A co chvíli tam něco voní. V kuchyni si můžete hrát, společně tvořit, učit se zručnosti, samostatnosti a novým dovednostem. Je to zábava, dobrodružství a společná blízkost. Příprava jídel ze základních surovin je naučí základům zdravého stravování, pochopí, že součástí jídla je čerstvá zelenina, ovoce, luštěniny či obiloviny. A když děti přiloží ruku k dílu, bude jim chutnat lépe.

„Jakmile začnu v kuchyni něco vařit nebo chystat na pečení, už se za mnou řítí moje holky s dotazem: Mami, můžu ti pomáhat? Možná vás jako první odpověď napadne: No, jenom to ne! Třeba ale ani nevíte, jaké máte doma malé pomocníky. Nebojte se pozvat děti do svého království,“ říká Kateřina Kotačková z kuchyně bez hranic.

Jak vařit s nejmenšími dětmi?

Vaření s dětmi totiž nemusí být stres. Nemusíte vymýšlet ani žádné extra recepty. Děti zapojte do (pro vás) běžných činností. Každé zvládne něco, dle svého věku a zručnosti. „Naším úplně prvním společným výtvorem v kuchyni byly obyčejné brambory. Posadila jsem dceru na linku a krájela brambory na kostky a malá měla za úkol je předělávat do hrnce. Na poprvé tam toho moc nedala, protože si musela syrové brambory pořádně prohlédnout, ochutnat, zkusit rozkousat a podobně. Než se pohrála s jedním kouskem, měla jsem zbytek hotový. Ale malá se zabavila, nemotala se mi pod nohama, nemusela jsem ji pořád odstrkovat, abych mohla připravit oběd,“ svěřuje se Kateřina Kotačková, jak začínala vařit s dětmi bez větších ambicí – a to doporučuje i vám. Neklaďte na děti velké nároky, nechte je dělat maličkosti, aby ke kuchyni „přičichly“ postupně a s chutí. Ideální je vsadit na jejich oblíbená jídla (a činnosti, které je zaujmou).

Ach, to vykrajování

„Pokud se holek zeptám, co by si chtěly připravit, tak se většinou ozve křik: Perníčky!!! Vykrajování z těsta je u nás v kuchyni totiž vůbec nejoblíbenější činností. Takže co chvíli pečeme perníčky nebo sušenky. Děti mohou sypat suroviny do mísy a míchat těsto. Podle druhu sušenek pak mohou buď vykrajovat oblíbené tvary nebo tvarovat placičky, popřípadě jim nachystejte kuličky, které potom rozplácnou,“ vysvětluje Štěpánka, předplatitelka a maminka z Kuchyně bez hranic.

Další oblíbenou činností pro malé pomocníky je zdobení. V tom se děti mohou realizovat třeba na palačinkách nebo na pizze. Palačinky si děti mohou natírat marmeládou, oříškovým máslem, jogurtem nebo tvarohem a zdobit ovocem.

A co se týče pizzy, největší radost jim asi uděláte vlastní minipizzou, kterou si mohou ozdobit dle svých chutí a fantazii. Pro hračičky: nechte je třeba z plátků šunky vykrájet tvary vykrajovátkem, protože pizza s motýlky je zkrátka pizza s motýlky!

Vděčnými jídly jsou také různé ovocné nebo zeleninové saláty. Děti můžou otrhávat hrozny nebo cherry rajčátka, trhat na kousky saláty a bylinky. Ty větší už zvládnou třeba nakrájet banán nebo okurku, měkčí kusy jim půjdou lépe, navíc jim k tomu postačí obyčejný jídelní nůž. Na ostrý nůž je času dost… Děti mohou přisypávat semínka a další suroviny a samozřejmě míchat. Zkuste jim dát i rozšlehat vajíčko, odpočítat koření, držet zmáčknuté tlačítko mixéru – všechno pod vaším bedlivým dohledem.

„I já s dcerou hodně vařím,“ svěřuje se šéfredaktorka MAMAvolby Michaela Švestková s tím, co všechno už šestiletá dcera umí. „Často ji třeba posílám zkontrolovat, zda už máme upečený chleba, připadá si pak důležitě, umí třeba i zmáčknout tlačítko „ok“, aby minutka na troubě nepípala a já se nemusela zvedat od jiné činnosti, vyzná se v koření – podá 3 bobkové listy, mletý kmín a 10 kuliček pepře. Zavedla si speciální systém, protože od sebe nepoznala mouky a cukry a číst ještě neumí. Na hladké má samolepku kočiček – protože „jsou přece hladké“, na cukru krupice má štěňátka, protože „ty jsou slaďoučká“, na krupici je samolepka myšky. Naučila se rozpoznat veškeré kuchyňské nástroje, jen ty nebezpečné jako nůžky na drůbež nebo rádýlko jsem dala do extra krabice, kam nesahá. Samozřejmě spolu rády pečeme, zvládne připravit sama bábovku, když ji hlídám váhu surovin, umí oddělit bílek od žloutku, připravuje pudink a miluje drcení v hmoždíři. K Ježíškovi si přeje speciální nožík a škrabku.“

Kuchyně nemusí mít hranice

Pokud hledáte inspiraci na to, jaké recepty si s dětmi uvařit nebo s jakými surovinami je začít seznamovat, zkuste se podívat na www.kuchynebezhranic.cz. Kromě receptů tam najdete Kuchtící krabice, které vás vařením s dětmi povedou. V každé krabici se spolu seznámíte s novou surovinou, můžete si společně nakoupit podle seznamu a uvařit si podle jednoduchých a přehledných receptů. Navíc v každé krabici najde dítko dárek, který mu usnadní práci v kuchyni.

 

Jak vařit i s nejmenšími

Dva recepty z Kuchtící krabice

Na závěr pro vás máme dva recepty z již vydaných Kuchtících krabic. Abyste měli nějaký ten tip, co si spolu s dětmi můžete doma připravit.

Keksíky se slunečnicovými semínky

Potřebujete: 100 g špaldové mouky jemně mleté, 100 g hladké mouky, 50 g najemno rozmixovaných slunečnicových semínek, 90 g strouhaného sýru gouda, 100 g studeného másla, 1 žloutek, 5 lžic studené vody, 1 vejce na potření, hrst slunečnicovými semínek na posypání

Postup: Do mísy odvažte mouky a namletá slunečnicová semínka a najemno nastrouhaný sýr. Přidejte na kostky nakrájené máslo. Prsty nahrubo zpracujte, vytvořte jakoby drobenku. Poté přidejte žloutek, vodu a zpracujte těsto do tvaru koule. Zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu (nebo i do druhého dne) odležet.

Po vytažení z lednice nechte těsto pár minut povolit a na velmi lehce podsypaném válu vyválejte plát cca 3-4 mm silný. Vykrajujte oblíbené tvary a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem pomocí mašlovačky a posypte slunečnicovými semínky. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C cca 10 minut. Po vychladnutí můžete také namočit do oblíbené pomazánky nebo dipu.  

Malý pomocník může přisypávat suroviny, zpracovávat drobenku, vykrajovat, mašlovat, sypat semínka.

Nepečený pohankový koláč s ovocem

Potřebujete: 100 g pohanky kroupy, 360 ml vody + špetku soli, 6 lžic medu, 30 g másla, 3 lžíce strouhaného kokosu, 1 vanilkový pudink, 400 ml mléka, ovoce dle chuti, 1 červené dortové želé

Postup: Pohanku kroupy uvařte v lehce osolené vodě. Před koncem vaření oslaď 3 lžícemi medu a ještě minutku povařte. Do horké kaše přidejte máslo, strouhaný kokos a pořádně rozmixujte. Vlijte do koláčové formy a dejte do lednice ztuhnout. Bude to trvat asi 1 hodinu.

 Vanilkový pudink uvařte v mléce, oslaďte 3 lžícemi medu, nalijte na pohankový korpus a nechejte vše zchladnout. Na vychladlý pudink naskládejte ovoce dle chuti. Dortové želé uvařte dle návodu, zalijte s ním celý koláč a nechte pořádně ztuhnout v lednici.

Malý pomocník může odvážit a nasypat do hrnce pohanku, přidávat med, máslo, kokos, zdobit koláč ovocem.

Na co si dát extra pozor:

na všechny horké plochy – trouba, plotýnka… (vařte vždy na zadních plotýnkách)
na čistící prostředky, pokud je uchováváte v kuchyni
na přiskřípnuté prstíky
na horkou páru (třeba i z rychle otevřené myčky po domytí)
na ostré předměty

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!