Jídelníček při kojení: rozhovor, který vám zodpoví všechny záludné otázky
Co jíst po porodu a při kojení? Téměř každá maminka váhá, jak si nastavit jídelníček, aby miminko netrápilo bolení bříška. Zeptali jsme se proto nutriční specialistky a zakladatelky Zdravého stravování Mgr. Kateřiny Šimkové, která si se složením denního menu (a nejen s tím) ví rady.
5 minut čtení
Lehká otázka, ale asi těžká odpověď, která nejde aplikovat davově. Jak by měl vypadat správný jídelníček kojící ženy?
Během prvního roku kojení, což je nejčastější délka kojení, je pochopitelně důležité se soustředit na skladbu vašeho jídelníčku. Ten by měl zohledňovat zvýšené nároky na živiny a zároveň reflektovat, že některé potraviny je žádoucí v jídelníčku kojící ženy upozadit. Kojení je z pohledu výdeje energie značně náročné, vydáte okolo 2000 kJ. Dítě matce kojením ubírá potřebné látky z organismu, a proto je potřebné je dostatečně doplňovat vyváženou stravou. Během kojení je nezbytné navýšit příjem bílkovin o cca 15 gramů denně. Sacharidy, které jsou zdrojem energie, by měly maminky navýšit zhruba o 50 g denně. Nezapomeňte také na tuky, zejména pak omega 3 mastné kyseliny, dále přísun jódu, vitaminů a minerálních látek. Důležitý je i pitný režim. Kojením dochází k významné ztrátě tekutin a je nutné je průběžně doplňovat. Tekutiny mají vliv i na plynulost krevního oběhu a zajišťují optimální transfer živin.
Čemu by se měla kojící žena vyhýbat?
V prvních 4 měsících života dítěte je podstatné odstranit z jídelníčku kojící maminky potencionálně nevhodné potraviny, které by mohly pozlobit bříško děťátka a způsobit mu alergie. Řeč je zejména o čočce, fazolích, hrachu, zelenině, jako jsou ředkvičky, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule či pórek. Svoji roli mohou sehrát i zrníčka či slupky od ovoce a zeleniny. Exotické a kyselé ovoce je zase potencionálním zdrojem alergií. Každý nový druh zařazujte s několikadenním rozestupem, abyste mohly odhalit případného původce alergické reakce. Dalšími nevhodnými potravinami v době kojení jsou syrová vejce a syrové maso, nepasterizované mléčné výrobky, uzeniny vyjma vysokoprocentní šunky, tučná, smažená, příliš kořeněná, sladká či slaná jídla a umělá sladidla.
Odpadne vám starost, co vlastně jíst, aby bylo miminko v pohodě. A ušetříte hromadu času.
Značka Zdravé stravování má v nabídce několik programů, které maminkám usnadní stravování. Krabičky plné jídla přivezou až domů. Shrňte prosím další hlavní benefity jsou v programu od Zdravého stravování?
Záměrem Zdravého stravování je nabídnout vhodně sestavené jídelníčky pro konkrétní situace. Ostatně i tak vznikaly. Když jsem sportovala, potřebovala jsem stravu, která podpoří účinek sportovní aktivity a zároveň mi dodá živiny pro růst a regeneraci svalů. Když jsem kojila děti, musela jsem mít jídelníček se zvýšenými nároky na určité živiny s absencí konkrétních kategorií potravin. Po porodech jsem řešila, jak se dostat na svoji původní hmotnost a držet si životosprávu atd. Všechny krabičkové programy mají společné to, že jsou jídla připravována z kvalitních surovin a šetrnými postupy. Nad nutričním složením držím dohled já a můj nutriční tým kolegů. U nás jíte pokrmy připravované ze základních surovin, vaříme si vlastní vývary, vyrábíme si těstoviny, koření používáme jednodruhové. Do jídel využíváme i inovativní potraviny, které mají vliv na čerstvost či zvyšují obsah živin, jako jsou microgreens, zelenina z aquaponie, žampiony osvěcované speciální lampou, která navýší obsah vitaminu D. Hlavní výhodu spatřuji v tom, že nemusíte jídla vymýšlet, počítat kalorie a trávit čas propočítáváním nutričního složení a vařením. Objednaná jídla, nabízíme až 5 jídel denně, stačí jednoduše ohřát a sníst. Ušetřený čas můžete věnovat sobě či své rodině. Krabičkové stravování na rozdíl od často držených diet nepracuje s jednostranně orientovaným jídelníčkem, kdy výrazně omezujete, nebo dokonce vypouštíte jednu či více nutričních složek. A jíte skutečné jídlo, žádné koktejly či pseudojídlo, programy můžete mezi sebou i kombinovat. Mým cílem není nikoho ubouchat nemastnou, neslanou krabičkovou dietou. I dietní režim musí chutnat. Naše databáze čítá více než 20 000 receptů a neustále ji rozšiřujeme i dle ohlasů klientů.
Jak stanovujete kalorický příjem?
Kalorický příjem je velmi individuální a je podmíněný mnoha faktory, jako jsou pohlaví, věk, výška, váha, podíl tukové tkáně, množství svalové hmoty, ale také náročnost životního stylu. Tedy četnost a druh fyzické či sportovní aktivity, kterou provozujete, nebo také povaha zaměstnání. Náš nutriční tým může po telefonu či při osobní návštěvě v našich poradnách pomoci stanovit optimální kalorický příjem. V poradnách můžeme díky diagnostickému přístroji na principu bioimpedance přesně zjistit, jak si stojíte a zároveň vyhodnocovat pokroky. Je to hodně motivační. Vysokoškolsky vzdělané nutriční specialistky s vámi i rozeberou dosavadní návyky a dají doporučení. Hubnutí, nebo celá změna stravování je nastavena tak, abyste si neublížily.
Doporučujete začít s program Pro Mámy hned po porodu? Nebo později? A zároveň jakou máte zkušenost, kdy klientky nejvíce začínají? Já si nejvíce představím situaci, že tak tři týdny zkouší vařit samy, dochází jim nápady, miminko stále trápí bolavé bříško, a tak natrefí na váš program…
S programem Pro Mámy je možné začít ihned po návratu z porodnice a část našich klientek, která se s námi již dříve stravovala, jen změní druh stravovací programu. V době, kdy se intenzivně sžívají s děťátkem a vše se točí okolo krmení, přebalování a jeho dalších potřeb, dovoz vyvážené a pestré stravy, vítají. Pak je další část maminek, které při hledání informací na internetu o tom, jak zmírnit bolesti bříška z nevhodné stravy maminky, narazí na nás a jednoduše krabičky Zdravého stravování vyzkouší. Odpadne jim starost, co vlastně pořád jíst, aby bylo miminko v pohodě.
Máte nějakou zajímavou zkušenost s nějakou surovinou, která jedné mamince svědčí a další dělá jejímu děťátku problémy?
Máme třeba velmi dobrou zkušenost s tuřínem. Ten dlouhé roky používáme samozřejmě tepelně opracovaný. Vařením ve vodě či v páře se zlepší stravitelnost. Až donedávna jsme na něj neměli jedinou negativní zkušenost od kojících maminek. Teď se nám ozvala maminka, jejíž miminko mělo na tuřín špatnou reakci. Zajímavým příkladem je i tvaroh – některé děti ho ve stravě maminky špatně snáší, ale primárně je tvaroh velmi zdravá a vhodná potravina v jídelníčku kojící maminky, protože je lehce stravitelná a s vysokým obsahem bílkovin. Pak je tu protipól. Mezi klientkami máme kojící maminky, které odebírají standardní program Pro Zdraví, kde nejsou zohledněna specifika stravy pro kojící maminky a miminka to snáší perfektně. Shrnula bych to asi tak, že část maminek potažmo miminek snese všechno, většina pak jede na upravené stravě, ze které jsou vyndány nevhodné potraviny během kojení a pak je malá část velmi senzitivních jedinců, kde se čas od času vyskytne až mnohdy nepochopitelná reakce organismu na podanou potravinu. Každý člověk je jiný a nutno s tím počítat.
Jak je to s mléčnými produkty po porodu? Platí, že je třeba navýšit konzumaci?
Mléko a mléčné výrobky jsou zásobárnou kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 %, zatímco u máku, který na 100 g obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých 5 %. S ohledem na to, že je potřeba v době kojení navýšit příjem bílkovin o cca 15 g denně, je jejich navýšení v jídelníčku jednou z příhodných možností.
S jakými klišé ohledně stravy kojících se setkáváte nejčastěji?
Maminky s intolerancí na laktózu plošně vysazují mléčné výrobky. Mnohdy to není vůbec třeba. Obsah laktózy se odvíjí od technologického zpracování. Při fermentaci dochází k poklesu laktózy o 20-30 %, proto třeba tvaroh, jogurt, kefír a acidofilní mléko nemusí představovat u lidí s intolerancí problém. Kefír a kysané mléčné výrobky mimo to příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím imunitu. V létě můžete využít i jejich ochlazující efekt. Lze i využívat mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy. Zároveň bych ráda zmínila, že rostlinné varianty, tedy např. sójové a ořechové nápoje, mají jiné nutriční složení než mléko, a ve většině případů jsou jen zdrojem sacharidů a bílkoviny tam takřka nenajdete. Mohou být i potenciálním zdrojem alergenů.
Jaká zelenina je podle vás nejméně nadýmavá?
Ten výčet by byl opravdu dlouhý, podívala bych se na to obráceně – z pohledu, která zelenina a luštěniny jsou naopak nadýmavé, a kterým se vyhnout. Patří sem čočka (vyjma červené), fazole, hrách, kedlubna, ředkvičky, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule, cizrna či pórek.
Určitě se zeptám i na cenu programu, ta bude čtenářky zajímat…
Záleží, jakou variantu programu si vyberete. Celodenní stravu programu Pro Mámy o energetické hodnotě 7000 kJ, tedy 5chodové menu, u nás pořídíte za 437 Kč včetně dopravy. Objednat si můžete ale i jen třeba kombinaci oběda s večeří za 280 Kč.
Řeší často klientky po porodu i hubnutí, nebo spíše vyčkávají? Na jaký program potom doporučujete přestoupit?
Určitě je to velké téma a značná část žen chce co nejdříve zpět svoji dřívější postavu. Nicméně bych důrazně upozornila, abyste se vyvarovaly jakýmkoliv dietám v šestinedělí a extrémním dietám během kojení. V šestinedělí potřebuje organismus čas na rekonvalescenci. Myslete na to, že během těhotenství došlo k několikanásobnému zvětšení dělohy a je nutné počkat až se svalová vlákna začnou opět smršťovat. Přibližně 6–7 týdnů trvá, než se vrátí tonus přímých svalů a elasticita. Při drastickém hubnutí po porodu se navíc veškeré škodliviny spolu s tuky vyplavují z těla a dostávají se do mateřského mléka. Zdravé hubnutí u kojících maminek musí probíhat postupně a pozvolna. Asi zhruba v době zavedení příkrmů můžeme započít s pozvolnou úpravou jídelníčku. Vhodný by mohl být náš program Pro Zdraví a v okamžiku, kdy zapojíte vyšší sportovní aktivitu, tak můžete přejít na specializovanější programy Fit či Protein. S výběrem programů vám odborně pomůžeme.
Čím dál více se řeší životní prostředí, a tak určitě zabrousím i na to, jak se eko-bio-lokál-recy-trend projevuje u vás? Zaznamenala jsem, že kvůli covidu musel být stopnutý projekt zpětného odběru krabiček… Je tam nějaký posun?
Ano, po nějakou dobu jsme z důvodu hygienické bezpečnosti nemohli zpětně odebírat krabičky. Od května už je zase možné využívat zpětný odběr plastových krabiček. Stačí při objednání krabičkového programu zpětný odběr nahlásit a řidič vám přiveze speciální plastový pytel, do kterého budete umyté krabičky hromadit a jednou týdně je řidič odveze. My se pak postaráme o 100% ekologickou recyklaci. Krabičky speciální firma přetvoří na regranulát, který poslouží v průmyslu pro výrobu střešních krytin nebo dětských hřišť. V průběhu tohoto léta jsme nabídli další možnosti obalů. Klienti, kterým nevyhovuje naše taška z ekologicky odbouratelného plastu, mohou zvolit dovoz krabiček v tašce papírové. Zákazníkům v případě jejich zájmu umožňujeme za příplatek vyměnit plastové krabičky za papírové a plastové lahvičky za skleněné.
A celkově – jaký je trend v krabičkovém stravování? Co klienti řeší, co je baví, na co máte zajímavé reakce?
Během covidu došlo k razantnímu nárůstu odběru krabiček. Pro představu v současnosti chystáme denně okolo 25 000 porcí jídla. Za vzrůstající poptávkou vidím několik důvodů. Zaprvé: značná část lidí se přesunula na home office a se zavřením restaurací řešila, jak si obstarat pravidelně chutné a zdravé jídlo. Zadruhé: po dlouhou dobu byl omezen pohyb, uzavřena sportoviště a lidé začali přibírat. Logicky tak hledali možnosti, jak tloustnutí zvrátit upraveným jídelníčkem. Zatřetí: byli jsme schopni zavážet za zvýšených bezpečnostních opatření i během covidových restrikcí a k lidem v karanténě. Když k tomu přidáme fakt, že máme takřka celorepublikovou působnost a nezavážíme jen do velkých měst, tak krabičkové stravování vyřešilo mnoha rodinám problém, jak zajistit například prarodiče. Popularitě krabiček nahrává i fakt, že je o zdravém a chutném jídle, které respektuje pravidla zdravé výživy. Žádné jednostranně orientované diety, syntetické pseudojídlo v prášku či koktejlech. Osobně jsem velmi proti rozdělovat potraviny na zdravé a nezdravé, ale za zásadní považuji množství a úpravu, kterou zvolíme. Proto i v našich redukčních jídelníčcích najdete pečivo, sladká jídla nebo i svíčkovou. Vůbec hodně se zaměřujeme na chuť a spolupracujeme se špičkovými kuchaři, jako je Marcel Ihnačák, Jan Punčochář, Zdeněk Křížek a další. V kuchyni nám vaří Ind Marcus Tushar Gomes, nebo jsme na stáži měli singapurskou kuchařku Oh Mei Ying, která působila na Velvyslanectví Indonésie v Bratislavě. Zařazovaná jídla zahraniční gastronomie jsou tak co nejvíce autentická a shledávají se s pozitivními ohlasy. Klienti hodně kvitují možnost využít návštěvu poradny s měřením a odbornou konzultací. Dobrou odezvu máme i na náš blog, kde se dělíme o receptové inspirace, průběhy proměn nebo vysvětlujeme výživovou problematiku. Je znát, že se lidé zajímají hodně o specifické jídelníčky s výjimkami, jako je snížení obsahu laktózy, bez masa, bez přidaného cukru atd.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!